De technische ondersteuning voor de on-premises versie SAP ECC (Erp Central Component) stopt deels in 2030. Om de overgang naar SAP Cloud soepel te laten verlopen, moeten ECC-klanten van hun maatwerk af. ’Keep the core clean’ luidt het credo van het SAP-migratieprogramma Rise. Een deel van de klantenkring heeft moeite met deze voorwaarde. Op een recente Rise-promotiebijeenkomst met zo'n tweehonderd deelnemers in het Amsterdamse Eye filmmuseum bleek de deadline gelukkig niet heilig.
Aan ECC-6, de SAP-versie voor de on-premises geïnstalleerde erp (enterprise resource planning)-toepassingen, kon je met de ABAP-taal gegenereerde maatwerkprogrammatuur toevoegen. SAP-klanten maakten van die mogelijkheid gretig gebruik. In het huidige cloudtijdperk streven we echter naar een economisch verantwoorde exploitatie door de kosten voor systeemontwikkeling, onderhoud, hardware en infrastructuur te delen met mede-gebruikers van dezelfde software. In zo’n ‘multi tenant, single instance’-omgeving draait het om efficiënte en vooral veilige code, waarin variaties zijn gebonden aan restricties. ’Keep the core clean’ luidt dan ook het credo van het SAP-migratieprogramma Rise.
Onder die voorwaarde kan de overgang van on-premises-erp naar cloud-erp soepel verlopen. Mark Raben, chief technology officer (cto) van SAP voor Midden- en Oost-Europa, verwoordde het op de Rise-bijeenkomst in het Eye als volgt: ‘een goed restaurant kenmerkt zich door een opgeruimde keuken. Dat geldt ook voor een it-huishouding. Met geen tot weinig legacy-ballast in je data en processen kom je sneller tot een goed gestroomlijnde informatie-infrastructuur. Daarvan pluk je bedrijfsmatig direct de vruchten. Een ballon gaat met te veel gewicht niet de lucht in. In het softwarelandschap ligt het niet anders, de ballast vanuit het verleden moet je afwerpen om te stijgen.’
SAP noemt het cloud-migratieprogramma voor de enterprise-omgeving niet voor niets Rise. De gestelde overgangsdatum van 2030 lijkt overigens niet per se heilig. Volgens Raben is het de intentie om geen klanten achter te laten.
Niet knutselen aan kerncode
Een deel van de klantenkring lijkt moeite te hebben met het uitgangspunt van ’keep the core clean’. Om in de termen van de SAP-cto te blijven: ‘hun keuken is niet schoon genoeg om alle inventaris probleemloos te verhuizen’. Alleen, meestal is om een valide reden software toegevoegd. En wellicht is er her en der ook sprake van ingeslopen ‘onzuiverheid’. ‘Zolang het werkt, niks veranderen’, was lange tijd een gevleugeld advies in gebruikerskringen. SAP zelf gaat ook niet vrijuit. Het kwam de flexibiliteit van de implementaties ten goede om maatwerk toe te staan. Knutselen aan de kerncode is voortaan uit den boze.
In vergelijking met ECC is de aard van de code in de cloud geheel anders. Het is een webgebaseerde toepassing en geen client/server-applicatie en de functionaliteit is niet langer transactie-, maar taak-georiënteerd. Voordat een onderneming afscheid neemt van ECC, is het dus zinvol om na te gaan of de in de code aangebrachte modificaties nog wel relevant zijn. De kans is groot dat de door SAP in S/4Hana aangebrachte nieuwe functionaliteit, aanvullend maatwerk overbodig maakt. Wie daaraan toch nog behoefte heeft, ontwikkelt met bijvoorbeeld no/lowcode-aanvullende programmatuur en plaatst die niet meer in de ’core’, maar ernaast.
Om de migratie-inspanningen te verlichten, stelt SAP naast het Rise-programma een omvangrijke gereedschapskist ter beschikking met als gerei: Best Practices; een Business Technology Platform vol slimme applicaties van SAP én van de partners, en SAP Datasphere, een open-data-ecosysteem dat inzicht geeft in alle metadata binnen een organisatie, onafhankelijk van de verschillende type operationele databases. Zelfs ChatGPT lijkt in de SAP-wereld het medicijn tegen alle kwalen.
Ai en Mendix of Build (of beide)
Zelf diep in de artificiële intelligentie (ai)-materie en ChatGPT duiken willen ze vooralsnog niet op het hoofdkantoor in Walldorf. SAP vertrouwt op het partnership met Microsoft. Dankzij de innige samenwerking rond de Azure-cloud, zal de chatrobot zijn weg weten te vinden naar de diverse eindgebruikersinstrumenten van de erp-kernapplicaties. Er zijn al ruim tweehonderd ’use cases’ geïdentificeerd. Dat aantal zal ongetwijfeld toenemen, bijvoorbeeld in de richting van automatische codegeneratie. Een op linguïstische principes gebaseerde technologie moet ook in staat zijn om regels programmacode te genereren. Wanneer die technologie veilig is geïntegreerd in de vertrouwde bouwstenen voor de ondernemingsbrede informatie-infrastructuur, zal de doorsnee SAP-klant ermee aan de slag gaan.
Aan no/low-code waren ze al gewend met de opname van Siemens-onderdeel Mendix in het SAP-productportfolio. Daarmee kunnen in visueel ondersteunde ontwikkelsessies tussen business-vertegenwoordigers en ontwikkelaars snel bruikbare applicaties worden gebouwd. SAP voegde er een eigen variant aan toe, aangeduid als Build, een via acquisitie verkregen product. Qua interacties met het SAP-domein en het bijbehorende identificatiemanagement zijn beide ontwikkelgereedschappen identiek. Het verschil zit aan de buitenkant: Build activeer je vanuit Fiori (SAP GUI).
De klantenkring is verdeeld; ze zweren bij de één of de ander, of ze gebruiken allebei, zoals de grootgrutter Jumbo. Andere smaken in het no/lowcode-aanbod laten zich evengoed combineren met SAP-oplossingen, maar dan via de open api’s (application programming interfaces).
Het mkb en de variant Grow
Groot gegroeid in het grootzakelijke domein, legt SAP al langer interesse aan de dag voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Zeker binnen de Duitse maakindustrie met veel toeleveranciers naar de mondiaal opererende automotive-, staal– en chemische sector, vormt geïntegreerde software voor bedrijfsvoering een voorwaarde voor de digitale informatiestromen van Industrie 4.0. Terwijl het softwareconcern met S/4Hana zich vooral richt tot grote bedrijven die de private cloud prefereren, moet de mkb-variant Grow voor de publieke cloud ondernemers in het midden- en kleinsegment aantrekken.
Met Business ByDesign werd meer dan tien jaar geleden al een aanbod voor het mkb geïntroduceerd. Misschien was de tijd er destijds niet rijp voor. Grow kent dezelfde functionele aanvullingsmogelijkheden met no/low-code als S/4Hana. Zonder maatwerk kan men direct met de vooraf geconfigureerde erp-functionaliteit aan de slag. Tegen een vaste prijs is in vier weken een initiële configuratie operationeel in de publieke cloud.
Twijfel
De Duitstalige SAP-gebruikersgroep (DSAG) twijfelt daaraan. Zij rept van een tekort aan consultants. Anja Schneider, chief operation officer van SAP, ontkende dit op de Eye-bijeenkomst. ‘Wij voorzien geen noodzaak voor een investering in meer consultants. We verlagen juist de drempel om onze producten toe te passen. In het Business Technology Platform zitten bijvoorbeeld kosteloze services die klanten in staat stellen om met de verschillende softwarefuncties te spelen en de mogelijkheden te verkennen. Hebben ze de gewenste functionaliteit gevonden, dan wordt die direct vertaald naar een operationele toepassing.’
Zij wijst op het verschil met de eerdere Business ByDesign, waarbij er eerst een prototype werd gebouwd. ‘Was de klant tevreden, dan gooiden we deze weg en begonnen opnieuw te bouwen aan een operationele versie. Dat kost tijd en geld. Het gaat niet langer over het acteren op basis van ’time and material’, maar om vooraf samen met de klant goed na te denken over de relevante functionaliteit. Onze consultants en die bij onze partners zijn daarin getraind en gecertificeerd.’