Rian van Rijbroek, inmiddels de echtgenote van Centric-eigenaar Gerard Sanderink, moet onmiddellijk stoppen met haar hetze en lastercampagne tegen Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten. De rechtbank verbiedt de zelfverklaard cyberdeskundige op enigerlei wijze in woord of geschrift, al dan niet direct, beschuldigingen te (doen) uiten over Van Egten.
Van Rijbroek mag ook in de meest brede zin geen onderzoek meer doen naar het handelen van Van Egten. Ze is op financieel en administratief gebied ondeskundig en niet bevoegd tot ‘recherchewerk’, oordeelt de rechter. Ze mag niet meer in de (oude) mailboxen van Van Egten op zoek gaan naar aanknopingspunten en daar vervolgens volledig ongefundeerde fantasie-theorieën aan te hangen. Wanneer Van Rijbroek onderzoek doet, is de uitkomst bij voorbaat onjuist en misleidend, aldus het vonnis. De rechter acht het evident dat Van Egten daardoor schade lijdt. Blijft Van Rijbroek doorgaan dan verbeuren zij en haar onderneming MaMoMo (make more money) dwangsommen die kunnen oplopen tot vijf miljoen euro.
De rechter laat geen spaan heel van het verweer van de Veghelse ‘onderneemster’, die in deze zaak werd bijgestaan door mr. Arjan Paardekoper (Blenheim Advocaten), en van de twee oud-Centric-bestuurders Aike Schoots en Henny Luijrink door mr. Kriek Wille (Van Doorne). De rechter hoopt dat hiermee een eind is gekomen aan de jarenlange vuilspuiterij aan het adres van Van Egten. Sanderink en zijn partner Van Rijbroek hebben inmiddels 25 van de 26 zaken over hun conflict met Van Egten verloren.
Zwartmakerij
Omdat Van Egten en Centric afgelopen maart hebben geschikt, doet de rechter geen uitspraak over de kwalijke rol die de it-dienstverlener in deze zwartmakerij heeft gespeeld. Maar Aike Schoots, oud-bestuurder van Centric en thans nog commissaris van het bouwconcern Strukton dat eveneens eigendom is van Sanderink, komt er slecht vanaf. Hij zorgde ervoor dat vanuit bedrijfsmailaccounts valselijke beschuldigingen naar ministeries en andere belangrijke relaties van Centric werden gestuurd. Ook wist Schoots gedaan te krijgen dat op de website van Strukton een ‘onrechtmatige’ verklaring werd geplaatst waarin Van Egten werd beschuldigd van de inval van de FIOD bij Strukton.
Ook Henny Luijrink die van januari 2020 tot augustus 2021 ceo van Centric was, krijgt van de rechter de wind van voren. Luijrink wist als hoogste bestuurder van de onrechtmatige (valse) beschuldigingen jegens Van Egten en het voortdurend schenden van haar privacy.
De rechter neemt het Luijrink kwalijk niet te hebben ingegrepen of Van Egten te hebben gewaarschuwd. Helemaal verkeerd is dat de ceo het zelfs nodig vond Van Rijbroek aan te moedigen. Ook gooide hij intern extra olie op het vuur. Hij reageerde met bewoordingen als ‘Onomstotelijk bewijs. Ik noem dit: pay back time! Richten en overhalen.’ Een ander citaat: ‘Deze dame hoort eigenlijk in een penitentiaire inrichting en/of psychiatrische inrichting opgesloten te worden. Ze spoort echt niet.’
Na zijn pensionering bleef de man die 25 jaar bij Centric werkte, doorgaan met het beschadigen van Van Egten. Hij onderhield contact met Henrie Kamps, de beheerder van diverse smaadsites waarop dagelijks smadelijke teksten over Van Egten werden gepubliceerd. De oud-ceo van Centric vond het ook nodig om commentaar te leveren op de negatieve (concept)artikelen. Luijrink stuurde een foto door van Van Egten met een stagiair van het zonnepanelen-bedrijf Dutch Solar Systems waar ze directeur was. ‘Heb wat foto’s van VE met haar Gambiaanse vriend. Geïnteresseerd’ (gevolgd door vier lachende smilies). Volgens de rechter is duidelijk dat deze foto bedoeld was om de goede naam van Van Egten aan te tasten. Want vervolgens verscheen een zeer suggestief artikel met als titel ‘Werd Gerard Sanderink bedrogen door ex?’.
De rechter acht het bewezen dat Luijrink aanmoedigde tot (verdere) laster. Als ceo had van Luijrink extra zorgvuldig optreden mogen worden verwacht wanneer deze constateert dat Van Egten voortdurend vals wordt beschuldigd. Sterker, omdat hij Van Rijbroek zelfs aanmoedigde en een ‘bedenkelijk’ rapport van Lumen Lawyers onder 269 medewerkers liet verspreiden, kwalificeert de rechter zijn gedrag als ‘deelnemen’ aan deze lastercampagnes. De rechter vindt dat hier sprake is van onbehoorlijk bestuur.
Strukton
Ook Strukton krijgt er van langs. Het bouwconcern wordt verbonden publicaties waarin Van Egten wordt beschuldigd van misstanden, te (laten) publiceren of via e-mail te verspreiden. Ook hier staan dwangsommen tot een maximum van 5 miljoen op. Strukton moet ook een rectificatie plaatsen dat ze onrechtmatig heeft gehandeld jegens Van Egten. De bouwer wordt ook aansprakelijk gesteld voor de schade die Van Egten heeft geleden.
Eindelijk een mooi stuk gerechtigheid voor Van Egten. Ik ken haar niet persoonlijk, maar het lijkt me een dramatische soap waar zij doorheen gaat. Ik heb me al zo vaak afgevraagd: ‘Kunnen we die Rian van Rijbroek niet stoppen?’ Hopelijk helpt deze rechterlijke uitspraak om dat te bereiken, want die vrouw is echt compleet gestoord. Volgens mij is ze gedreven door geld en macht en heeft ze een enorme plaat voor d’r kop. Normaalgesproken lopen dit soort types snel genoeg tegen de lamp, maar blijkbaar weet zij telkens het juiste slachtoffer te vinden.
@Benny, niet alleen de sluwe social engineer en zeer ijverige typemiep Rian van Rijbroek moest gestopt worden met het lastig vallen van Brigitte van Egten. Gerard Sanderink heeft zich de laatste jaren ook zakelijk met wappies omringd. Bestuurders, advocaten, andere juristen en een would be blogger. Die gedroegen zich als onzekere balorige samenspannende pubers, die voor het geld van Sanderink over de schreef gingen. De vraag is dus wie dient “eigenlijk in een penitentiaire inrichting en/of psychiatrische inrichting opgesloten te worden” om de woorden van de wel heel diep gevallen ex-ondernemer te gebruiken. Dat dit soort mensen jarenlang belangrijke bedrijven heeft mogen leiden of vertegenwoordigen, is zeer opmerkelijk. Dankzij de mensen op werkvloer hebben deze bedrijven de talloze fratsen het overleeft.
Deze geschiedenis is wel een film waard.
Laster gaat om een imago, een goede naam zonder goede daden is voor mij echter nietszeggend. Ik ken geen van allen persoonlijk maar machiavellisme kenmerkt zich door het gebruik van misleiding en manipulatie om het eigenbelang te dienen. Interessant hierin is het misbruik van rechtspersonen want je staande houden over de rug van een ander schetst vooral een bestuursstijl. De firma list & bedrog is dan ook eerder systemisch dan een incident. Kafka in de polder kennen e-mails meerdere ontvangers, 269 medewerkers zwegen omdat klokkenluiders niet geliefd zijn of omdat er zwijgend ingestemd werd.