Stagelopen is vooral leuk en leerzaam. Je ontdekt meer over je vakgebied en leert hoe bedrijven werken, en hoe je moet omgaan met collega’s. Maar de ene stageplek is de andere niet, hoor je van verschillende kanten. Dat blijkt ook uit onderzoek.
Ze worden veertig uur per week ingezet op taken waar een normale werknemer voor betaald zou krijgen, en ontvangen niet altijd de juiste begeleiding. Laat staan een vergoeding. Zelfs de overheid vindt dat dit beter moet. Drie (!) jaar geleden riep de toenmalige minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, dat iedere mbo’er die stage loopt, recht krijgt op een stagevergoeding. De huidige minister Onderwijs Dijkgraaf heeft onlangs aangekondigd dat mbo’ers in ieder geval hun onkosten vergoed moeten krijgen. Verder is er tot nu toe niets veranderd. Bij de overheid zélf is het overigens goed geregeld, ga je daar als stagiair aan de slag, dan krijg je een vergoeding van 747 euro per maand.
Kortom, werknemers zijn niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Als ze het wel doen bepalen zelf hoeveel ze willen betalen. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag. Als je als student een ict-opleiding volgt, is de kans op een mooie baan groot. Het aantal ict-vacatures stijgt elke dag en de behoefte aan it’ers wordt door nieuwe specialisaties op het gebied van ai, blockchain, internet of things en security alleen maar groter. Je hebt dus wat te bieden als stagiair, en daar mag best wat tegenover staan. Toch is het voor veel studenten awkward om over geld te beginnen.
Daarom vijf tips om het eerste stagegesprek goed voorbereid aan te gaan.
Vijf tips
- Bedrijf
Een open deur, maar niet onbelangrijk: weet bij wat voor soort bedrijf je stage gaat lopen. Is het een familiebedrijf, een keten, een multinational of startup? Gaan ze goed met hun personeel om, zijn ze betrokken, of wordt personeel als een nummer gezien? Zoek online naar informatie en kijk of het bedrijf bij jou past.
- Stage
Start je met een stage om echt iets in de praktijk te leren (bijvoorbeeld onder begeleiding firewalls installeren en regels instellen) of pas je studie-kennis zelfstandig in de praktijk toe, bijvoorbeeld websites seo-proof maken? In het eerste geval gaat het om leren of een training; hierop volgt doorgaans geen vergoeding. In het tweede geval is het een werkervaringsplek, en zou er dus een vergoeding tegenover moeten staan.
- Betaling
Vind je een stageplek online? Bekijk of er een betaling bij hoort. Vaak staat erbij dat er een ‘marktconforme stagevergoeding’ wordt uitgekeerd, zonder bedrag. Ja, dat is irritant. Maar het kost je slechts een mailtje of telefoontje naar de hr-afdeling om uit te vinden wat ze daarmee bedoelen.
- Serieus
Staat er een stagevacature online mét het stagevergoedingsbedrag vermeld, dan weet je dat het een transparant bedrijf is dat jou én je studiekennis serieus neemt. Bingo!
- Geen plek
Mocht je toch tegenover de (hr-)manager zitten zonder dat je alle bovenstaande punten hebt uitgevoerd, dan kan je gerust vragen wat de stage betaalt. Geef aan dat je door de stage geen tijd hebt om erbij te werken, en dat medestudenten ook een vergoeding van hun stageplek krijgen. Als ze hier niet positief op reageren, weet je dat dit geen plek is voor jou. Ga terug naar af (stap 1 t/m 4) en vindt de juiste stageomgeving die jou op waarde schat.