In de zich verder ontwikkelende wereld van technologie ondergaat ook de netwerkbranche veranderingen, die hoe dan ook impact hebben op bedrijven wereldwijd. De impact van cloudproviders is verantwoordelijk voor het overgrote deel van die veranderingen. De belangrijkste pijlers van al die ontwikkelingen? Innovatie, transparantie en connectiviteit.
Cloudproviders spelen een cruciale rol in het stimuleren van innovatie in netwerken. Cloud computing groeit dan ook snel en vindt in verschillende sectoren opgeld. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de wereldwijde uitgaven aan de publieke cloud dit jaar met meer dan twintig procent zullen groeien. In totaal vertegenwoordigt de cloud eind dit jaar dan een waarde van een slordige 550 miljard euro.
De groei van de cloud leidt logischerwijs tot een grotere vraag naar bandbreedte en hogere netwerksnelheden. Daarom kijken betrokken providers steeds vaker naar de inrichting van hun infrastructuur. Ze moeten veel data verwerken en analyseren met behulp van ai- en machine learning-algoritmen. De rekenkracht die daarvoor nodig is, is enorm.
Die toenemende vraag heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals software-defined networking (sdn), netwerkfunctievirtualisatie en edge computing. Deze technologieën hebben het potentieel om de manier waarop we netwerken ontwerpen, implementeren en beheren, drastisch te veranderen. Dit zal leiden tot meer innovatie en nieuwe mogelijkheden voor bedrijven in verschillende sectoren.
Essentieel
Naast innovatie is transparantie in netwerken essentieel. Bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met netwerkgerelateerde cyberaanvallen. Daardoor nemen de zorgen over goede beveiliging toe. Er wordt nu al voorspeld dat de kosten van cybercriminaliteit tegen 2025 wereldwijd 9,7 miljard euro zijn. Om beter inzicht te krijgen in wat er op privénetwerken gebeurt, hebben bedrijven transparantie nodig en dat is soms nog weleens lastig.
Door onder meer de geografische bronnen van data te achterhalen, kunnen bedrijven de operationele besluitvorming verbeteren, de netwerkbeveiliging versterken en netwerkprestatieproblemen effectiever oplossen.
Snelheid is key
Ten slotte is connectiviteit een aspect van de toekomst van netwerken. De ontwikkeling van extended reach optische netwerken biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Deze netwerken kunnen data met snelheden tot 400 gigabyte per seconde verzenden. Dat is een grote verbetering ten opzichte van de huidige infrastructuur, die ongeveer 200 gigabyte per seconde haalt. Met deze technologie kunnen bedrijven snellere en efficiëntere verbindingen tot stand brengen. Dat leidt tot verbeterde productiviteit en een lagere downtime, wat natuurlijk kostenbesparingen oplevert.
Kortom, de toekomst van netwerken draait om innovatie, transparantie en connectiviteit. Bedrijven moeten meegaan met deze veranderingen om concurrerend te blijven. Door te investeren in nieuwe technologieën, het heroverwegen van netwerkarchitectuur en het implementeren van effectieve netwerkbeheerstrategieën, kunnen bedrijven profiteren van de voordelen die deze ontwikkelingen bieden. Het inzien van de toegevoegde waarde van cloudproviders, het belang van netwerktransparantie en de mogelijkheden van verbeterde connectiviteit kan bedrijven helpen om succesvol te zijn in een steeds veranderende wereld.
De ontwikkelingen in netwerktechnologie zullen onverminderd doorgaan en het is aan bedrijven de taak om de aandacht voor alle ontwikkelingen en trends niet te laten verslappen. Alleen dan kunnen bedrijven de beste resultaten blijven boeken en de concurrentie voorblijven.
(Auteur Mark de Haan is senior vicepresident Central Europe bij GTT.)
De pandemie maakte duidelijk hoe essentieel goede verbindingen zijn maar goed is een subjectieve waardering van kwaliteit doordat veel verbindingen, net als de Coentunnel, gedeeld moeten worden. Want ook een ‘rietje’ van 200 of 400 gigabyte per seconde zit al snel vol waardoor de schep alweer de grond in moet. Misschien kunnen ze er ook een paar koperen kabels bij leggen om de vraag naar stroom te stillen want zo’n 150 bedrijven bij mij in de regio kunnen niet uitbreiden. Natuurkundige wetten van de infrastructuur worden in het digitale optimisme nog weleens vergeten.
En in al dat optimisme wordt ook nog weleens vergeten dat het idee van ‘utility computing’ vooral voordelig is voor de leverancier. Want middels metering heb je veel meer controle op het gebruik en kun jij als leverancier de voorwaarden bepalen. Wat betreft data bewaren en verplaatsen is het: ‘Dag Netflix, hallo koffer met DVD’ want naast alle natuurkundige wetten zijn er ook nog economische.
Een grotere vraag naar bandbreedte en hogere netwerksnelheden kent zoiets als een marktwerking, beter duur dan niet te krijgen is de garantie dat je de maximaal beschikbare bandbreedte krijgt. Want er is nog zoiets als een QoS kraantje voor de toeritdosering naar de digitale snelweg. Netwerkbeheer is mooi maar wie beheerd uiteindelijk het netwerk?