Conclusion biedt statushouders die omgeschoold worden tot it'er, een baangarantie. Samen met de Hogeschool van Amsterdam en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF komt de it-dienstverlener uit Utrecht met een leer-werktraject voor deze groep.
Het project World CITizens @ Work onderscheidt zich doordat statushouders voorafgaand aan het leer-werktraject een arbeidscontract aangeboden krijgen bij Conclusion. Aansluitend volgen ze gedurende één jaar een op maat gemaakt leer-werktraject aan de Hogeschool van Amsterdam, zowel op taal- als it-gebied.
De drie partijen zijn de overeenkomst aangegaan voor drie jaar. De eerste groep zal in november van dit jaar starten met de opleiding bij de HvA en naar verwachting in september 2024 in dienst treden bij Conclusion. Deze cyclus zal minimaal nog twee keer plaatsvinden. Na een taalcursus volgt het programma Make IT Work, een intensief omscholingsprogramma afgestemd op de casuïstiek van Conclusion. Om de juiste begeleiding en een zachte landing te garanderen, zet Conclusion een buddy op de werkvloer neer. Zowel de buddy als de kandidaat worden begeleid door het UAF.
Om iedereen een gelijke kans te bieden, hoeven kandidaten niet over verplichte vooropleidingen of it-kennis te beschikken. Wel worden ze via een assessment door de HvA gescreend op het benodigde hbo werk- en denkniveau. Vervolgens start een sollicitatie-matchingprocedure zodat kandidaten terechtkomen bij een Conclusion-bedrijf dat aansluit bij hun ambities.
Conclusion telt ruim tweeduizend medewerkers. Geholpen door een kapitaalinjectie van 410 miljoen euro wil de it-dienstverlener de komende jaren flink uitbreiden. Het bedrijf is in handen van de familie Fentener van Vlissingen.
“Om iedereen een gelijke kans te bieden, hoeven kandidaten niet over verplichte vooropleidingen of it-kennis te beschikken”
Zo mag ik het zien, want vol = vol is zo vorige eeuw.
Democratisering van de ict, met een buddy.
Make IT Work.
en anders kun je altijd nog statiegeldblikkies uit de prulle-bakke snaaien.
Omgeschoolde versus ongeschoolde statushouder scheelt maar één letter maar maakt een aanzienlijk verschil. De gelijke kansen op basis van een HBO werk- en denkniveau gaan tenslotte om de krenten in de pap want Nederlandse vooropleidingen zeggen net zoveel in het buitenland als de buitenlandse vooropleidingen in Nederland. Het gaat dan ook niet om de blikkies met statiegeld uit de prullenbakken vissen maar de vissen in een vijver die ertoe doen.
Nu is het lood om oud ijzer wat gepresenteerd wordt want eerder brachten we het werk naar het buitenland, de goedkope arbeidskrachten in de ICT worden nu binnen de landsgrenzen gezocht maar gelijke kansen versus gelijke rechten las ik recent hier iets over twijfel in loyaliteit. Want de vluchtelingen uit schurkenstaten kunnen evengoed spionnen zijn waardoor alleen een assessment op werk- en denkniveau ook niet genoeg is als we kijken naar zoiets als screening. Een gevraagde VoG lijkt me lastig als de justitiële historie niet verder gaat dan een vluchtige controle aan de poort om een paar pragmatische problemen in het personeelsbeleid te noemen.
Wat ik verder in het artikel nog mis is de subsidie die hiermee gemoeid is want geen van de genoemde partijen staat geregistreerd als een charitieve organisatie. Het is dan ook uiteindelijk dezelfde ‘vleesmolen’ onder een andere noemer want een baangarantie is nog geen garantie op een ‘loopbaan’ als ik kijk naar de gebruikelijke korte termijn visie.