De Nederlandse koppositie in Europese fintech staat onder druk. In een open brief roepen zes Nederlandse ceo's van fintech-bedrijven op om meer ruimte te geven aan innovatie en talent. Opkomende bedrijven in deze sector moeten kunnen floreren. Anders komt de Nederlandse positie in gevaar, waarschuwen de tech-ondernemers.
Amsterdam is nog altijd een bolwerk van fintech-bedrijven. Maar Londen, Parijs en Frankfort zijn geduchte concurrenten in de strijd om schaars it-talent.
Waarde van de optie
Nederland is al jaren bezig een betere optieregeling voor werknemers op te tuigen. Maar de voorgestelde regeling verkleint de achterstand op andere landen niet of nauwelijks. Er komt geen speciale regeling voor innovatieve bedrijven of startups waarbij niet de hele waarde van de optie wordt belast.
Klachten heeft Jongmans ook over het toezicht op de Nederlandse cryptosector. Terwijl de rest van Europa alleen registratie verplicht stelt, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een vergunningentraject in het leven geroepen. Nederland is daarmee strenger dan andere EU-lidstaten. De Raad van State heeft hier al kritiek op geuit. Ook de kosten van toezicht zijn hier hoger, stelt Jongmans. De fintech-industrie heeft baat bij een sterke crypto-sector omdat er technisch raakvlakken zijn. Bovendien zien grote Nederlandse fintech-partijen graag innovatieve startups opkomen. Want die ontwikkelen vaak technologie waar ze hun voordeel mee kunnen doen.
De zes ceo’s roepen de overheid op om Nederland aantrekkelijk te houden voor internationaal talent en het binnenlands potentieel te verbreden. Dit vereist een bredere focus op het grotere ecosysteem, waaronder onderwijs, huisvesting en voldoende infrastructuur. De opkomst van de volgende generatie fintech vraagt ook om een goed doordacht beleid. Aangedrongen wordt op uitvoerbare, Europees geharmoniseerde regelgevende kaders, die ruimte laten voor aanpassingen als regels in de praktijk anders uitpakken dan bedoeld.
Bunq, Bux, CM.com, Florijn, Flow Traders en Online Payment Platform hebben de open brief ondertekend. Inhoudelijk staat hun oproep niet ver af van wat de belangenorganisatie TechLeap al jaren roept.