Het kabinet gaat de gegevensdeling tussen publieke dienstverleners extra bevorderen zoals het rapport 'De Staat van Uitvoering' aanbeveelt. Er komt een (juridische) kennis- en adviesfunctie waar overheidsorganisaties terecht kunnen voor duidelijkheid over gegevensdeling binnen de bestaande wettelijke kaders. Het betreft vooral gegevens die verschillende overheidsdiensten steeds weer opvragen, zoals het inkomen. Doel is om te voorkomen dat mensen en bedrijven die informatie steeds opnieuw moeten verstrekken.
Op basis van concrete cases zal worden geadviseerd over het versnellen van verantwoorde gegevensuitwisseling. Hierbij worden ook inzichten en ervaringen vanuit de Kruispuntbank uit België meegenomen.
Verder zet het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) een kenniscentrum op, gericht op het delen van kennis en kunde over bestaande oplossingen in de uitvoeringspraktijk. Doel is om overheden beter datagedreven te laten werken.
Om de loketfunctie van de overheid te verbeteren onderzoekt BZK samen met gemeenten en uitvoeringsorganisaties hoe de knelpunten rondom gegevensdeling zijn op te lossen. In eerste instantie zal op kleine schaal worden beproefd hoe de gegevensdeling vorm kan krijgen, waarna wordt opgeschaald.
Publieke dienstverlening
Betere gegevensdeling moet ook leiden tot proactieve dienstverlening: van aanvragen naar (automatisch) aanbieden waar dat passend en mogelijk is. Op die manier kan bijvoorbeeld het niet-gebruik van regelingen worden teruggedrongen en de kwaliteit van de publieke dienstverlening worden vergroot.
Voor de langere termijn werkt het kabinet aan de doorontwikkeling van het stelsel van basisregistraties naar een federatief datastelsel. Een stelsel waarin gegevens worden gedeeld op basis van het uitgangspunt ‘data bij de bron’ en waarin door verdergaande standaardisatie helder is welke gegevens door welke organisaties voor welk doel worden gedeeld en wat daarvoor de juridische grondslag is.
Ook de problematiek rondom de ict-legacy in de uitvoering krijgt aandacht. Het cio-netwerk van de Manifestgroep – het samenwerkingsverband van vijftien uitvoeringsorganisaties in de publieke sector – is bezig met een analyse en het formuleren van een aanpak hoe hiermee om te gaan.