De verminderde mogelijkheden tot externe financiering hoeven geen ramp te betekenen voor startups. Wereldwijd staken verschaffers van risicokapitaal vorig jaar 35 procent minder in beginnende techbedrijven dan in 2021. Maar het Future of Finance panel dat afgelopen vrijdag tijdens The Next Web (TNW) in Zaandam werd gehouden, is daar niet bezorgd om.
De ‘reset’ in de investeringscyclus leidt tot meer gezonde verhoudingen. Tijdens het topjaar 2021 stroomde er zoveel kapitaal naar techbedrijven dat ook minder doordachte voorstellen werden gehonoreerd. Nu is er meer tijd om het kaf van het koren te scheiden. Simon Bumfrey (HSBC Innovation Banking) constateert dat de meest interessante projecten nu eerder komen bovendrijven. De echte talenten blijven kansen krijgen. Bumfrey ziet als voordeel dat starters nu efficiënter met hun kasmiddelen omspringen. Ook gaan investeerders nu nauwkeuriger en voorzichtiger te werk. Ze hebben meer tijd om de ondernemers te begeleiden die geld hebben ontvangen.
In de markt is sprake van een natuurlijke correctie op de ‘gekte van 2021’. Vergeleken met 2020 zit het niveau van de investeringen nog 30 procent in de plus. Volgens Sandeep Bakshi (Prosus Ventures) staat er bovendien nog veel kapitaal in de wachtkamer. Hij raadt starters aan meer naar de lange termijn te kijken. ‘Als je met een venture capital bedrijf in zee gaat, moet je je afvragen of je het tien jaar met elkaar kunt uithouden.’ Prosus dat onder meer investeerde in game-gigant Tencent, zoekt bijvoorbeeld naar ondernemers met een unieke productvisie die langdurig kan stand houden.
AI
Volgens Min Teo (Ethereal Ventures) verschuift het zwaartepunt van de investeringen naar artificial intelligence (ai). Vooral generatieve ai leidt straks tot meer productiviteit. Europa kan nog aanhaken bij de ai-race door nieuwe wegen te bewandelen.
Volgens het panel heeft het geen zin om ai-diensten te ontwikkelen die elders in de wereld al worden opgetuigd. Alleen producten die nergens nog bestaan, maken een kans. Veel hangt ook af van de hoogte van de kapitaalkosten. Het is de vraag of die in Europa lager zullen uitkomen. Bovendien zijn de financieringsrondes in de VS veel groter, zei Teo. Maar Europa heeft wel genoeg talent, aldus Bumfrey. Tim Rehder (Earlybird Venture Capital) ziet een pull effect. Nu de vraag naar generatieve ai opkomt, haakt Europa aan.