Siemens zet zijn r&d een paar tandjes hoger. Het concern gaat de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in het boekjaar 2023, dat tot oktober loopt, met ongeveer een half miljard euro verhogen. Het accent ligt op kunstmatige intelligentie en de industriële metaverse.
De r&d-inspanningen moeten de positie van Siemens versterken op het gebied van kern-technologieën zoals simulatie, digitale tweelingen, ai en vermogenselektronica. Ook de ontwikkeling van het open digitale bedrijfsplatform Siemens Xcelerator moet consequent worden voortgezet.
Siemens heeft onlangs een samenwerking met Microsoft aangekondigd om het genereren van codes voor industriële automatisering te versnellen met behulp van ChatGPT. Siemens werkt ook samen met ai-chipfabrikant Nvidia om de industriële metaverse te bouwen. Dit kan het ontwerp, de planning, productie en werking van fabrieken en infrastructuur verbeteren.
In totaal kondigde de industriële groep totale investeringen van twee miljard euro aan, voornamelijk voor nieuwe productiecapaciteiten. Extra geld gaat naar nieuwe hightech-fabrieken, innovatie-faciliteiten en trainingscentra. Een nieuwe hightech-fabriek in Singapore gaat de snelgroeiende markten in Zuidoost-Azië straks nog beter bedienen. In dit paradepaardje van tweehonderd miljoen euro past Siemens geavanceerde intelligente hardware toe. Van de hele fabriek is ook een digitale tweeling gemaakt. De fabriek zal een nieuwe standaard zetten voor netwerken en sterk geautomatiseerde productieprocessen integreren.
China
Ondanks de verslechterde geopolitieke verhoudingen blijft Siemens zijn kaarten zetten op China. De digitale fabriek in Chengdu wordt uitgebreid, een investering van 140 miljoen euro. Veel van de Chinese klanten van Siemens zijn early adopters van nieuwe technologieën, met name op het gebied van digitalisering en hightech-productie. Om deze reden heeft Siemens ook de investering in een nieuw digitaal r&d-innovatiecentrum in Shenzhen aangekondigd. Met name de ontwikkeling van motion control-systemen met digitalisering en vermogenselektronica moet worden versneld.
Ten slotte presenteert Siemens software om laagspanningsnetten actief te beheren. Het bedrijf ziet deze software als de sleutel tot het versnellen van de energietransitie en het pad naar netto nul. De software helpt de netcapaciteit in bestaande elektriciteitsnetwerken te vergroten. Siemens denkt de uitvaltijden tot wel dertig procent te kunnen verminderen. Kritieke segmenten worden snel zichtbaar. Beheerders van distributienet kunnen een digitale tweeling van laagspanningsnetten opzetten.