Gelre ziekenhuizen is het eerste ziekenhuis in Nederland en in Europa dat het elektronisch patiëntendossier (epd) naar de cloud heeft gebracht. Die primeur was eind vorig jaar. Eind november nam het ziekenhuis – met locaties in Apeldoorn en Zutphen – ChipSoft HiX 6.3 in gebruik en plaatste dat in de Microsoft Azure-cloud. Er zijn meerdere ziekenhuizen die stap voor stap stukjes van hun workflow naar de cloud brengen, maar zo’n ‘big bang’ als bij Gelre is internationaal ongekend. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘EPD naar de cloud’ te nomineren in de categorie Partnerproject.
De betrokken partijen (Gelre ziekenhuizen, ChipSoft, Microsoft en serviceprovider Rapid Circle) sloegen de handen ineen in een projectorganisatie en gingen aan het pionieren. Ze zetten de stap vol vertrouwen en definitief. Een rollback-strategie was er niet. De migratie van het epd was het sluitstuk van de eerste fase van een omvangrijk transitietraject, onderdeel van het Routeplan Digitalisering van Gelre ziekenhuizen uit 2020. Die fase stond in het teken van het op orde brengen van de interne, op workflows gebaseerde state-of-the-art informatievoorziening. Inmiddels is de tweede fase gestart. Die is gericht is op het op orde brengen van de op netwerken gebaseerde state-of-the-art informatievoorziening van het gehele zorg-ecosysteem waarin Gelre ziekenhuizen een belangrijke speler is.
De werkplekken, het data-integratieplatform, werden vanaf 2021 perceeltje voor perceeltje naar de cloud gebracht. Het grootste deel van de applicaties draait sinds 2022 in Azure, voor een enkele applicatie – zoals PACS beeldvormende technieken – is gekozen voor een private cloud. De grootste zorgen bij de migratie van het EPD naar de cloud waren de performance en de maatvoering. In het begin was de performance wat minder. Toen het spannend werd, heeft het ziekenhuis – bij wijze van spreken – alle deuren even opengezet om het epd optimaal te laten functioneren. Dat leidde tijdelijk tot hogere kosten. Inmiddels is de maatvoering beter gedimensioneerd en loopt Gelre weer in de pas. Het samenbrengen van databronnen maakt het mogelijk om medische gegevens te integreren, veilig uit te wisselen en te analyseren. Heel veel verschillende bronnen moeten dan met elkaar communiceren. Dat werkt beter in de cloud dan in stand alone systemen, ook als het gaat om een epd.