Het project Grip op Water is geïnitieerd door de Provincie Fryslân samen met Wetterskip Fryslân en Waterschap Noorderzijlvest met als doel om integraal inzicht te krijgen in pleziervaart, waterkwaliteit en waterhoogte en op basis hiervan de juiste acties te ondernemen. Om dit project te realiseren zijn zij een innovatiepartnerschap aangegaan met it-leverancier Cegeka, die de samenwerking heeft opgezocht met ingenieursbureau Inventeers R&D uit Leiden en radarspecialist Anteral uit Spanje. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Grip op Water’ te nomineren in de categorie Partnerproject.
Het project bestaat uit het bouwen van een netwerk van meetopstellingen met slimme sensoren die in staat zijn om waterkwaliteit, schepvaartbewegingen en waterpeil realtime te meten. De internet of things (iot)-sensoren versturen de metingen via het internet naar een nieuw platform dat inzicht geeft in de actuele en historische data. Door een modulaire aanpak kan het systeem in de toekomst worden uitgebreid met meer soorten sensoren. Het aantal betrokken partners en de uniekheid van het project maken het een complexe operatie, maar de verkregen inzichten uit het sensorplatform hebben een aanzienlijke potentie om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij en het milieu.
Het project Grip op Water is een origineel en innovatief project omdat er verschillende innovatieve technologieën worden gebruikt (onder andere iot-sensoren, iot-software en radartechnologie), verschillende expertisegebieden worden samengebracht door de betrokken partners en de verkregen inzichten uit het sensorplatform zijn uniek, maatschappelijk relevant en met aanzienlijke potentie voor positieve impact op onze maatschappij en het milieu. Het kan bijdragen aan een betere bescherming van de waterkwaliteit en de biodiversiteit in de binnenwateren van Nederland en het verminderen van de impact van menselijke activiteiten op en onder het water.