Atos wil zijn mainframe-activiteiten over drie maanden verplaatsen naar Polen. Daarmee staan zo'n dertig banen op de tocht in vestigingen in Eindhoven, Amstelveen, Groningen en Heerlen. Vorige week bood het personeel samen met vakbond FNV de directie een petitie aan om dit besluit terug te draaien of op z'n minst te vertragen.
De aankondiging van deze reorganisatie volgde kort op de bekendmaking dat het bedrijf zijn activiteiten splitst. Die op het gebied van digitalisering, cloud computing, cybersecurity en big data vallen onder het nieuwe merk Eviden. De resterende activiteiten, zoals het infrastructuur- en werkplekbeheer en outsourcing, behouden de naam (Techfoundations) van Atos.
Atos onderzoekt op allerlei manieren waar efficiencyslagen te halen zijn. Het nearshoren van de mainframe-activiteiten is een van die maatregelen. Volgens Ger Klinkenberg van FNV verliezen 27 van de 43 werknemers bij de mainframe-tak hun baan. Woensdag stond de vakbondsbestuurder met zo’n dertig man met een petitie voor de deur van de Atos-vestiging op Flight Forum in Eindhoven.
Het nieuws dat hun werk naar Polen gaat, valt medewerkers rauw op hun dak, vertelt hij in een reactie. ‘Het betreft vooral oudere werknemers die zich respectloos behandeld voelen. Waarom kiest Atos voor deze oplossing en niet voor een geleidelijke afbouw van deze tak? De meeste werknemers zijn binnen een paar jaar met pensioen.’
Het steekt hen ook dat Atos de afgelopen niet of nauwelijks in hun afdeling heeft geïnvesteerd, vervolgt Klinkenberg. ‘Hun kennis en ervaring worden niet gewaardeerd. Het idee dat je in drie maanden tijd in Polen eenzelfde afdeling kunt bouwen, vinden ze onrealistisch en respectloos. Hun loyaliteit aan hun klanten, waaronder banken en verzekeraars, is groot. Zij vrezen dat de dienstverlening in gevaar komt.’
In het Eindhovens Dagblad stelde de FNV’er eerder: ‘Wij kunnen niet accepteren dat mensen zomaar ontslagen zullen worden. Zorg dat de wat ouderen tijd krijgen om de Poolse mensen in te werken, zodat ze daarna fatsoenlijk met pensioen kunnen. De rest van de mensen moeten via natuurlijk verloop een andere baan kunnen krijgen. Verder moet er een goed sociaal plan zijn voor mensen van wie het dienstverband wordt beëindigd.’ De petitie met deze eisen werd door een management-lid in ontvangst genomen.
De mainframe-uitbesteding is niet de enige nearshore-maatregel bij Atos. Eind vorig jaar werd een Nederlandse pool van 35 administratieve medewerksters, die managers en afdelingen ondersteunen, de wacht aangezegd. Dit werk zou, ondanks jaren van trouwe dienst, ook naar Oost-Europa worden uitbesteed. Onduidelijk echter is wat is hier de status van is en of nog andere uitbestedingsplannen zijn.
Atos, zelf jarenlang een specialist in het binnenhalen van outsourcingscontracten, heeft geen goede conduitestaat als het gaat om het uitbesteden van eigen activiteiten. Zo liep een plan om de afdeling TEC Generic Projectmanagement aan het daarvoor opgerichte bedrijf IBS eind 2020 spaak. Ook een eerdere samenwerking met het offshorebedrijf NSC Global, dat in 2015 zo’n honderdvijftig medewerkers voor ‘on site’-supportdiensten van Atos in Nederland overnam, verliep niet vlekkeloos. Begin dit jaar stelde de rechter NSC Global nog in het gelijk in een dispuut over de interpretatie van het contract en de toewijzing van werkzaamheden.
Coronasteun en verklaring
Het it-concern behoorde in Nederland tot de top tien van coronasteun-ontvangers met ruim twintig miljoen euro aan loonsteun. Computable vroeg aan Atos of het dan wel maatschappelijk verantwoord is om nu van Nederlandse medewerkers af te willen? En heeft Atos deze steun al terugbetaald? Daar kwam geen antwoord op, net als op andere vragen die met de nearshore-activiteiten te maken hebben.
Wel gaf het bedrijf de volgende verklaring: ‘Atos heeft kennisgenomen van de petitie die door FNV op woensdag 7 juni jl. is aangeboden namens een aantal medewerkers van onze vestiging Eindhoven. Atos neemt de petitie zeer serieus en zal de voorstellen nader bestuderen.’
In Nederland werken in totaal 2.700 mensen bij Atos, van wie 1.550 bij Eviden en 1.150 bij Techfoundations. In Eindhoven werken een kleine duizend mensen en de rest in Amstelveen en Groningen. Atos heeft wereldwijd 110.000 werknemers in 69 landen met een omzet van in totaal elf miljard euro.
De scene over een zinkende Titanic met een afbrekende voor- en achtersectie, de halsstarrige kapitein, de bouwers van het schip die denken dat het wel goed komt, het ongeloof van de gasten, de situatie maskerende muziek die het orkest moet spelen en een in de diepte verdwijnende Leonardo DiCaprio doet me sterk denken aan de huidige situatie bij Atos.
Een leven lang leren versus leven lang trouwe dienst.
Atos, oudere werknemer, mainframe tak. Je zou zeggen, dan weet je toch waar het eindigt.
“Atos neemt de petitie zeer serieus en zal de voorstellen nader bestuderen.” 😛
vakantietijd, dus hond aan boom binden en het vliegtuig nemen.