De Nederlandse markt voor datacenters kende de afgelopen twaalf maanden weinig groei. Ook in het jaar daarvoor was de toename beperkt. Sinds de bouwstop in Amsterdam en Haarlemmermeer is de internationale belangstelling weggeëbd. Maar na twee magere jaren is het herstel in zicht.
De Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland, ziet een ommekeer. Zo blijkt uit het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Center’. Nieuwe bouw van datacenters is begonnen, terwijl er ook veel plannen tot uitbreiding zijn.
Dit jaar komt de groei in ‘white space’, de ruimte die beschikbaar is voor it-apparatuur en infrastructuur, uit regio’s buiten Groot-Amsterdam. Vooral in Noord-Nederland blijven datacenters doorgroeien. 88 procent van de noordelijke datacenters verwacht (sterke) groei. Ook in Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland (buiten Groot-Amsterdam) is er groeipotentieel. Wel laat het rapport zien dat zowel in Amsterdam als daarbuiten het toegang krijgen tot voldoende stroom de grootste uitdaging is. Iets meer dan zeventig procent van de datacenters is gevestigd in de Metroregio Amsterdam.
Colocatie-datacenters nemen dit jaar 792.000 vierkante meter van de Nederlandse bedrijventerreinen (inclusief kantoren en buitenruimte) in gebruik. Ze geven werk aan meer dan 5.400 mensen in voltijdbanen. Indirect worden meer dan 12.000 fte’s geteld. Dit betekent een groei van drie procent vergeleken met een jaar eerder. Tegenover de aanhoudend sterke groei in de hyperscale-markt staan een lichte daling in de ‘enterprise-sector’ en gematigde groei in colocatie.
Groene bronnen
Liefst 99 procent van alle energieverbruik komt uit groene bronnen. In 2022 bedroeg dit percentage negentig. Een klein deel komt van wind en zon. Veertig procent van de datacenters slaat restwarmte op of hergebruikt die. Veel van deze ‘data thermics’ wordt aangewend voor de verwarming van kantoren. De volgende stap is ook aangrenzende kantoorgebouwen hiermee te verwarmen. Maar dat is nog een uitdaging, aldus de DDA.
Datacenters gaan ook zuinig om met het gebruik van drinkwater voor koeling. Ze kijken naar alternatieve bronnen. Geen enkel datacenter verwacht een scherpe stijging in waterverbruik. Het is namelijk mogelijk in datacenters hogere temperaturen toe te staan. Ook komen er innovaties op gebied van koeling aan.
Grootste problemen blijven het negatieve sentiment rond datacenters en de beschikbaarheid van energie, zo blijkt uit onderzoek onder DDA-leden. Daarna komt op korte afstand het aantrekken van technisch personeel. Ook het meer duurzamer maken van datacenters en de hoge stroomprijzen baren hoofdbrekens.
Hoewel er al meerdere cijfers en rapporten beschikbaar zijn over datacenters, onder andere gepubliceerd door het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft de sector te maken met een negatieve beeldvorming, klaagt DDA-directeur Stijn Grove. ‘Wij zullen ons blijven inzetten voor een genuanceerd beeld van de sector en hopen dat de cijfers en feiten voor zich spreken en het belang van de sector betuigen.’.