Een kindvriendelijke knoopcelbatterij is het resultaat van onderzoek door TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in combinatie met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Onderzoekers van deze instellingen bundelen hun krachten om deze platte batterij verder te ontwikkelen. Inmiddels is op beider naam een patentaanvraag gedaan.
Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer tweeduizend kinderen als gevolg van het inslikken van een knoopcelbatterij; de platte batterij met een diameter van twee cm die in led-kaarsjes, autosleutels of beweegbare knuffels zit.
Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt komt elektrische lading vrij die onmiddellijk weefsel begint op te lossen. Dit kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. Hartlongchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers ontwikkelden, in samenwerking met de Delftse professor Marnix Wagemakers en onderzoeker/technicus Frans Ooms een kindvriendelijke versie door de knoopcelbatterij te voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken.
Ebel legt uit dat de gepatenteerde Fused Button Battery-systeem compatibel is met alle standaard-fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. ‘Nu de patentaanvraag er is, moet een team van professionals daadwerkelijk aan de slag gaan met de ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.’
In de Verenigde Staten was het gisteren National Button Battery Awareness Day. Het initiatief is mede geïnspireerd door Reese Hamsmith, een Amerikaans kind dat op vandaag vier jaar zou zijn geworden maar op een leeftijd van achttien maanden overleed na het inslikken van een knoopcelbatterij. Het gevaar komt vooral van gebruikte of lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Als die in huis rondslingeren, kunnen jonge kinderen erbij komen.