Gemeente Rotterdam betrekt inwoners bij hun woonomgeving. Het geeft de burger extra mogelijkheden om zijn stem te laten horen dankzij een participatieplatform dat het contact tussen ambtenaren en burgers vergemakkelijkt. Daarnaast kunnen ambtenaren verschillende middelen inzetten om beleid van de gemeente via projecten te delen, waarop burgers kunnen reageren. Hiermee worden de participatiemogelijkheden voor burgers vergroot, waarbij het platform ontworpen is voor een diverse doelgroep door anonimiteit, vertalingsfunctionaliteit en hulpmiddelen voor toegankelijkheid te bieden. Het geeft ambtenaren daarnaast meer mogelijkheden om input en feedback van de burgers op te halen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Participatieplatform Mijn Rotterdam’ te nomineren in de categorie Overheidsproject.
Het platform is gebouwd door ontwikkelaars van verschillende partijen waaronder Goodzo en het ontwikkelteam van de Gemeente Rotterdam. Hierbij is ook nauw samengewerkt met bewoners. De flexibiliteit van het Mendix-platform stelde de gemeente in staat om dicht bij de wensen van bewoners en beleidsmakers te blijven, waarbij de schaalbaarheid ervoor zorgde dat met de toename van het aantal gebruikers en hun wensen continu kan worden geïnnoveerd.
Het platform is ongeveer een jaar in gebruik. In die periode hebben ruim 100.000 bewoners er gebruik van gemaakt en zijn er 229 projecten geplaatst door 304 ambtenaren. Daarnaast zijn er 330 bewonersinitiatieven ingediend en hebben de wijkraden in 36 wijken gebruik gemaakt van Mijn Rotterdam om input op te halen voor hun wijkakkoord. Het streven is een jaarlijkse toename van gebruikers met 5 procent. Het belangrijkste resultaat is dat doelgroepen die minder geneigd zijn om bewonersavonden bij te wonen middels Mijn Rotterdam toch mee kunnen denken en beslissen over wat er gebeurt in hun stad en wijk. Er worden doorlopend UX-testen onder bewoners, en gebruikerstesten onder ambtenaren uitgevoerd om het platform functioneel optimaal aan te laten sluiten bij de behoeften van de gebruikers.