Chipfabrikant Nexperia met hoofdkantoor in Nijmegen grijpt naast het royale steunprogramma waarmee de Europese Commissie de EU minder afhankelijk wil maken van halfgeleiders uit andere werelddelen. Dat Nexperia een Chinese eigenaar heeft met naar verluidt nauwe banden met de regering in Beijing, leidde tot een keiharde afwijzing van de aangevraagde subsidie.
Volgens zakenkrant Handelsblatt is Nexperia op aandringen van de Duitse minister Habeck (Economie) van de lijst gehaald. Omdat Nexperia ‘wafer fabs’ heeft in Hamburg, Manchester en Newport, had Duitsland een grote stem in deze zaak. De belangrijkste fab staat namelijk in de Noord-Duitse havenstad. Het bedrijf dat voortkomt uit Philips en destijds is afgesplitst van NXP, assembleert verder chips in China, Maleisië en Filipijnen.
De andere 31 projecten waarvoor vanuit Duitsland subsidie is aangevraagd, zijn allemaal in de prijzen gevallen. Liefst de helft van de 8,1 miljard euro die de Europese Commissie had te vergeven, gaat naar onze Oosterburen. De chipmachine-makers ASML uit Veldhoven en Nearfield Instruments uit Rotterdam zagen hun aanvragen wel gehonoreerd. Halfgeleiderfabrikant NXP uit Eindhoven gaat deelnemen aan innovatieprojecten op gebied van radar en 6G-technologie.
Het Amerikaanse ThermoFisher dat in Eindhoven een grote vestiging heeft, participeert in een programma voor het testen van halfgeleiders. Smart Photonics wilde subsidie voor geïntegreerde fotonica-oplossingen, maar haakte af. Indirect profiteren ook twee Belgische bedrijven mee. BelGaN uit Oudenaarden (automotive GaN) en Soitec (silicium-op-isolator substraten) uit Bernin zitten in de categorie ‘geassocieerde deelnemers’.
Carl Zeiss, een van de belangrijkste toeleveranciers van ASML, krijgt Europees geld voor de ontwikkeling van geavanceerde optische oplossingen die nodig zijn bij de vervaardiging van high-end-chips met afmetingen van tien nanometer of kleiner.
Naast de 8,1 miljard euro aan publieke fondsen steken betrokken bedrijven nog eens 13,7 miljard euro privégeld in deze projecten. Dat brengt de totale projectwaarde op 21,8 miljard euro. 56 bedrijven krijgen subsidie voor in totaal 68 projecten. Naast het Europese programma op gebied van micro-elektronica, IPCEI ME2 genaamd, zijn er nog andere instrumenten voor staatssteun. Onlangs keurde de Europese Commissie Franse en Italiaanse hulp goed om STMicroelectronics en GlobalFoundries te ondersteunen bij het opzetten van productiefaciliteiten.