Eurocommissaris Thierry Breton dreigt bakzeil te halen met zijn plan om Google, Netflix en andere grote techbedrijven een heffing op te leggen voor gebruik van telecomnetwerken. EU-ministers die in Luxemburg voor de Telecomraad bijeenkwamen, hebben Breton laten weten hier weinig voor te voelen.
Sommige landen hebben het voorstel al afgewezen terwijl andere EU-lidstaten eerst nog een studie naar de noodzaak en gevolgen van zo’n maatregel wensen. Volgens persbureau Reuters behoren België en Nederland tot de tegenstanders van een belasting op netwerkverkeer.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica en Telecom Italia hadden de van Atos afkomstige Franse Eurocommissaris gevraagd zo’n heffing in te stellen. Hun motivatie is dat diensten als YouTube en Netflix voor de bulk van het internetverkeer zorgen, maar de telecomsector voor de meeste investeringen laten opdraaien.
De tegenstanders vinden dit voorstel slecht onderbouwd. Nader onderzoek is nodig naar de effecten ervan. Bovendien heeft zich sterke terugloop van de investeringen in netwerkinfrastructuur voorgedaan. Een bezwaar is ook dat een dergelijke heffing het principe van netneutraliteit zou aantasten. Dit beginsel vereist dat alle gebruikers, van klein tot zeer groot, gelijk worden behandeld.
Politici moeten zich niet met zaken bemoeien waarvan ze absoluut geen verstand hebben, laat ze eerst maar eens de zomertijd afschaffen, dat is veel nuttiger.
Wat is trouwens het EU standpunt inzake komkommertijd ?
Providers moeten zorgen voor het verkeer, ongeacht welk verkeer dat is. Het is toch ook niet zo dat Ford en Volkswagen een extra heffing moeten betalen omdat dat zij de meeste auto’s op de Nederlandse wegen leveren?
Dit is niet politiek en zou het ook niet moeten worden. Dit is een issue tussen aanbieders, providers en gebruikers. Wat mij betreft, ik als gebruiker betaal voor internettoegang aan mijn provider. Die moet dan maar zorgen dat ik toegang heb tot de data die ik wil zien.
@berry
probeer maar eens russia today website te laden.
@Anouska, RT is iets anders. Daar gaat het niet om een heffing op gebruik maar een boycot van een website. Dat is inderdaad politiek gemotiveerd. Of denk aan de discussie over het wel of niet toestaan van TikTok.
Vergelijkbaar is de boycot (of take-down notice) van illegale downloadsites. Daar is ook een “andere” partij (bijv. Stichting Brein) die tussen de aanbieder en gebruiker komt te zitten.
Maar zolang een site is toegestaan moet de politiek er niet tussen gaan zitten. Providers hebben al wel vaker de discussie gestart over een vorm van heffing, of het beperken van dataverkeer voor specifieke sites. Het zou me niet verbazen als providers hier dan ook bij de EC hebben gelobbyd om dit op de agenda te krijgen. Providers zouden het wel prettig vinden om dit erdoor te krijgen, het is gewoon een business model, extra inkomsten voor populaire websites. De volgende stap is dan dat het internet wordt afgeknepen en dat iemand (de aanbieder of de gebruiker) dan extra moet betalen voor specifieke websites. Dan krijg je databundels voor YouTube, Facebook, Netflix, Videoland enzovoorts en als je (of de aanbieder) er niet voor betaalt blijf je zitten met een 10MB dataverbinding.
Gelukkig hebben we netneutraliteit en dat moet zo blijven. Zie ook https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/telecommunicatie/zakelijke-klanten-telecom/internet/netneutraliteit.