En nog weet Gerard Sanderink niet van ophouden. De eigenaar van it-dienstverlener Centric, bouwconcern Strukton Groep en het moederbedrijf Oranjewoud/Antea wil nu via het Europees Hof in Straatsburg de zeggenschap over zijn zakenimperium teruggrijpen. Zonder advocaten maakt hij echter weinig kans. Vandaag achtte de Ondernemingskamer het noodzakelijk Sanderink alle zeggenschap te ontnemen, net als eerder bij automatiseerder Centric.
Rian van Rijbroek, inmiddels mevrouw Sanderink, had al aangekondigd ‘naar Europa’ te gaan tijdens de zitting van de Ondernemingskamer op 24 mei waar het echtpaar kwaad was weggelopen. Sanderinks echtgenote wil ook de raad van commissarissen (rvc) van Strukton en Oranjewoud aanpakken. Ze heeft strafrechtelijke aangiftes en aansprakelijkstellingen in het vooruitzicht gesteld tegen de commissarissen die de Ondernemingskamer om Sanderink’s schorsing hadden gevraagd.
Hoewel Sanderink in deze zaak geen advocaat wist te vinden en inhoudelijk geen enkel verweer voerde, gaat de eigenzinnige Twentse zakenman juridisch geen zee te hoog. Hij kan niet accepteren dat zijn rol bij Centric, Strukton en Oranjewoud is uitgespeeld.
Zoals Sanderink zelf al had voorzien, schorste de Ondernemingskamer hem vandaag als bestuurder van Strukton en Oranjewoud. Met dit vonnis voorkomt deze rechtbank dat Sanderink weer alle macht naar zich toe kan trekken bij deze bedrijven
Acute bedreiging
De raad van commissarissen van beide bedrijven had hem al eerder geschorst. Maar als enig aandeelhouder was Sanderink van plan zijn toezichthouders te ontslaan. Het personeel vreesde dat dan een soort Bijltjesdag zou ontstaan waarbij iedereen die het bij Sanderink had verbruid, op straat zou komen te staan. De angst voor represailles bij een terugkeer van Sanderink als bestuurder was groot. Dat scenario is door ingrijpen van de Ondernemingskamer van de baan.
Net als bij Centric acht de Ondernemingskamer het noodzakelijk Sanderink alle zeggenschap te ontnemen. Er komt een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van beide bedrijven. Op één na alle aandelen Oranjewoud worden overgedragen aan een beheerder.
De Ondernemingskamer volgt de opvatting van de RvC dat Sanderink ‘een acute bedreiging vormt voor het voortbestaan van Strukton en Oranjewoud’ waar 7.000 mensen werken. Hij gedraagt zich in toenemende mate irrationeel en is daarop niet aanspreekbaar, stelt RvC.
De rechters geloven niet dat Sanderink in staat is bij zijn bouwbedrijven organisatorisch en financieel orde op zaken te stellen. Vooral de financiële organisatie en de governance zijn mede door Sanderink’s eigengereide optreden al meer dan vier jaar beneden peil. Het wordt Sanderink kwalijk genomen dat hij in korte tijd drie keer een financieel directeur ontsloeg.
Liquiditeitscrisis
Het bouwconcern dreigde in een liquiditeitscrisis terecht te komen als de Ondernemingskamer niet snel tot schorsing van Sanderink zou besluiten. Het vonnis maakt de weg vrij om morgen nog met de banken om de tafel te gaan zitten over werkkapitaalfinanciering.
Volgens de Ondernemingskamer lijkt Sanderink geen verschil te maken tussen zijn taken en bevoegdheden als bestuurder en als aandeelhouder. Uit de verslagen van besprekingen komt naar voren dat hij meent dat hij als bestuurder kan doen wat hem goeddunkt, omdat de onderneming immers ‘van hem is’. Hij miskent daarmee dat hij als bestuurder dient te handelen in het belang van de vennootschap en haar onderneming en dat hij daarbij rekening moet houden met de belangen van anderen, stellen de rechters. De Ondernemingskamer vindt dat daarom onder deze omstandigheden ingrijpen bij Oranjewoud en Strukton Groep en de met hen verbonden ondernemingen noodzakelijk is.
Dhr. Sanderink denkt dat hij steeds door derden erin geluisd wordt. Hij wil het Europees Hof in Straatsburg inschakelen en dat is zijn recht. Maar hij zou na het zoveelste, vaak dure, echec van de laatste 5 jaar wel eerst kunnen nagaan wie van zijn adviseurs in de praktijk hem de beste en meest realistische adviezen blijken te hebben gegeven. Waren dat de door hem gekozen maar ook weer weggestuurde bestuurders, accountants, juristen, zijn ex, of was het zijn huidige partner? Dhr. Sanderink zou als man van de rekensommetjes een spreadsheet kunnen maken met kerngegevens van alle belangrijke bestuurlijke, financiële en juridische beslissingen van de laatste 10 jaar, met de resultaten en of hij het advies heeft opgevolgd of niet. Dan kan dhr. Sanderink zelf zien welke in welke richting hij oplossingen moet zoeken.