Het kabinet introduceert twee hulpmiddelen om de economische weerbaarheid van het bedrijfsleven te versterken. Naast de invoering van een wet is voor het kennisintensieve mkb het Ondernemersloket Economische Veiligheid opgericht.
Dit loket biedt informatie en advies over het opzetten van vestigingen in het buitenland, bescherming van intellectueel eigendom, en handel in technologie die geschikt is voor zowel civiele als militaire doeleinden (dual-use) of andere sensitieve technologie. De nationale veiligheid kan hierbij in het geding zijn.
Daarnaast treedt op 1 juni de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) in werking. Deze wet maakt het mogelijk wijzigingen in zeggenschap vanwege investeringen, fusies en overnames te toetsen. Beide instrumenten moeten ongewenste kennisoverdracht naar bijvoorbeeld Rusland en China voorkomen. Overnames en andere vormen van investeringen worden steeds vaker door staten ingezet om hun geopolitieke doelen te behalen.
Afgelopen december liet het kabinet al doorschemeren dat in het kader van deze nieuwe wet de overname van de Delftse startup Nowi door Nexperia onder de loep wordt genomen. De Nijmeegse chipfabrikant Nexperia is sinds 2017 in handen van het Chinese Wingtech dat nauwe banden met de Chinese staat zou hebben. Daardoor doet deze acquisitie mogelijk afbreuk aan de nationale veiligheid. Nowi levert halfgeleiders voor de inbouw in chipsets waarmee energie valt te oogsten. De vraag is of deze chips als strategische goederen zijn te beschouwen waarvan het onwenselijk is dat ze vanuit Beijing zijn te controleren. Pikant detail: Nexperia kocht de aandelen Nowi van voormalige KPN-topman Ad Scheepbouwer en de oprichters van Fox-IT, Ronald Prins en Menno van der Marel, die zich jarenlang inzetten voor de cyberveiligheid van Nederland.