Het voelt alsof de wereld sneller verandert dan ooit tevoren. Plotselinge verschuivingen op macro-economisch en geopolitiek gebied hebben een grote invloed op de dagelijkse bedrijfsvoering. Maar ook technologische innovaties, uitgebreidere connectiviteit en ingrijpende veranderingen van de manier waarop mensen willen werken, veranderen de zakelijke wereld. Daarmee hebben we een punt bereikt waarop veel bedrijven in diverse sectoren meer lijken op it-bedrijven dan op het bedrijf dat zij tien jaar geleden waren.
‘Hypervariabiliteit’ is een term die ik zou willen gebruiken om het fenomeen te beschrijven waarbij organisaties zich in een alsmaar veranderende wereld in hoog tempo moeten aanpassen. Ze moeten daarbij overstappen op businessmodellen en bedrijfsprocessen die hen in staat stellen om razendsnel te schakelen. Maar hoe kunnen bedrijven zich nu precies snel aanpassen aan veranderingen? En welke rol is daarbij weggelegd voor de cio?
B2c-wereld
De moderne klantverwachtingen zorgen voor veel veranderingen: een goed voorbeeld van hypervariabiliteit. Medewerkers willen de ervaringen die zij in de b2c-wereld hebben in de zakelijke wereld terugzien. Net als de sociale interacties en on-demand-diensten die zij uit hun privéleven kennen. En dat geldt in het bijzonder voor de nieuwe generatie werknemers.
Cio’s kunnen effectief op deze uitdagingen inspelen door samen te werken met alle collega’s die met verandering bezig zijn. Zo probeert het hoofd van de marketingafdeling te achterhalen hoe hij de nieuwe manieren van werken het beste kan ondersteunen, terwijl het professional services-team staat te popelen om nieuwe tools uit te proberen waarmee ze klanten beter op afstand kunnen bedienen. Het advies en de expertise die cio’s op deze punten kunnen bieden zijn van cruciaal belang. Na het in kaart brengen van de zakelijke behoeften, kunnen ze samen met de teams op zoek gaan naar de tools en saas-oplossingen die het beste aansluiten op uitdagingen rond hypervariabiliteit.
Cio’s weten als geen ander hoe nieuwe tools zijn te integreren met de andere oplossingen binnen de it-omgeving, en hoe je zorgt voor de datasynchronisatie die nodig is om de waardeketens binnen de organisatie in stand te houden. Zo moet bijvoorbeeld een salestool voor het verzamelen van leads aan het crm-systeem worden gekoppeld om betrouwbare informatievoorziening te waarborgen.
Vanaf de start
Het is begrijpelijk dat afdelingen die met de uitdagingen van hypervariabiliteit worden geconfronteerd op eigen houtje technologische mogelijkheden gaan verkennen. Het is echter belangrijk dat cio’s vanaf de start bij deze initiatieven betrokken zijn. Hier zijn drie zaken die daarbij kunnen helpen.
- Cio’s moeten hun zakelijke stem vinden
De meeste cio’s hebben een technische achtergrond en zakelijke aangelegenheden zijn misschien niet hun sterkste punt. Toch is het vandaag de dag belangrijk dat de cio discussies met afdelingshoofden aangaat over hun zakelijke behoeften en de technologie die daar het beste op aansluit.
Het is belangrijk dat de hoge managers inzien dat de cio een sleutelrol vervult bij alle zakelijke beslissingen waarbij technologie komt kijken, en dat de cio hen kan helpen om de strategie in goede banen te leiden. De cio kan waardevolle inzichten bieden die bijdragen aan verbeteringen op het gebied van flexibiliteit, data, integratie, kosten en beveiliging. De business kan op die manier een maximale return of investment waarborgen, terwijl het zich aan de nieuwe realiteit aanpast.
- De it-afdeling is veranderd
De vaardigheden van it-professionals zien er heel anders uit dan een aantal jaar geleden. Dit komt omdat veel organisaties nu in de cloud werken en vaak voor de infrastructuur een saas-partners aanhaken. Dankzij automatisering en zelfsturende technologie kunnen it-professionals zicht richten op wat de organisatie van de concurrentie onderscheidt.
Cio’s kunnen effectiever met hypervariabiliteit omgaan door zich te focussen op gegevensanalyse en diverse andere it-gebieden die op de business van invloed zijn. Dit wordt namelijk steeds belangrijker omdat de it-afdeling hiermee deel kan nemen aan organisatie-brede discussies, of het nu gaat om marketingleads of klantsucces.
- Plattere hiërarchieën bieden flexibiliteit
Plattere structuren bieden je meer flexibiliteit. It-afdelingen moeten dus niet meer hiërarchisch ingedeeld worden, maar op basis van de bijdrage die zij aan de business leveren. Cio’s hebben mensen in hun team nodig die in staat zijn om zonder al te veel moeite van project te wisselen en nieuwe taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen. Collega’s die elke kans met twee handen aangrijpen. Ook hier is een begrip van de zakelijke behoeften naast technologisch inzicht doorslaggevend voor succes.
De golf van veranderingen en disruptie waarmee we worden geconfronteerd zal vroeg of laat afzwakken. Toch is het belangrijk dat bedrijven met hypervariabiliteit kunnen omgaan. Want we leven nu eenmaal in een onvoorspelbare wereld. Daarbij draait het vooral om een andere mentaliteit. Cio’s spelen daarbij een belangrijke rol. Als bedrijven beter om kunnen gaan met hypervariabiliteit, zorgt dat voor een betere werknemer- en klantenervaring en meer omzet, winst en groei.
(Auteur Michel van Reeuwijk is cio bij Unit4.)
Hypervariabiliteit met updateritus als bijeffect.
De glazen bol van de auteur geeft mixed signals: “De golf van veranderingen en disruptie waarmee we worden geconfronteerd zal vroeg of laat afzwakken. Toch is het belangrijk dat bedrijven met hypervariabiliteit kunnen omgaan. Want we leven nu eenmaal in een onvoorspelbare wereld.”
Hypervariabiliteit met mate?
Dat streven naar “meer omzet, winst en groei” staat overigens ook ter discussie. Bij nader inzien lost het kapitalisme toch niet alles op.
Hypervariabiliteit in de opinies dus.
Da’s een moeilijk woord voor vrijblijvend gezwets.
Dat een speedboot wendbaarder is dan een olietanker is duidelijk want het gaat om de organisatie die niet alleen door een hiërarchie risicomijdend is geworden. De aangegane verbintenissen zeggen wat over de bewegingsruimte die er in contracten zit want leuk of niet zijn er nog juridische kaders welke gerespecteerd moeten worden. En updateritus van eenzijdige wijzigingen hierin zorgen voor strijd als we kijken naar de onderhandelingen, de CIO zal dus eerst het krachtenveld moeten weten.
Waardevolle inzichten die bijdragen aan verbetering op het gebied van flexibiliteit, data, integratie, kosten en beveiliging zullen dus vooral gekoppeld moeten worden aan de stakeholders die profijt daarvan hebben.
+1 Dino
Veel vorm in ’t artikel en weinig inhoud. Meer stabiliteit krijg je door minder hypervariabilteit, een wet van meden en persen.