Nvidia heeft een nieuwe supercomputer ontwikkeld waarmee de chipmaker de concurrentie met Intel en AMD wil aangaan. Het Amerikaanse bedrijf maakte dit krachtige rekentuig samen met Britse onderzoekers en supercomputerbouwer Hewlett Packard Enterprise (HPE).
Nvidia, koploper op gebied van grafische chips, heeft dat gisteren tijdens een Duits congres over supercomputers bekend gemaakt. Het bedrijf profiteert momenteel bij uitstek van de artificiële intelligentie (ai)-hausse. OpenAI bijvoorbeeld zet duizenden gpu’s in voor ChatGPT. Nvidia wil nu ook bij supercomputers een grootmacht worden.
Dit jaar zijn de Amerikanen begonnen met de verkoop van een eigen concurrerende cpu, Grace genaamd. Die processor is gebaseerd op techniek van de Britse chipontwerper ARM. De nieuwe supercomputer is volledig gebaseerd op Grace-chips. Er zitten geen gpu’s in.
De Universiteit van Bristol gaat dit systeem, Isambard 3 geheten, inzetten bij onderzoek naar nieuwe medicijnen en klimaatonderzoek. Volgens Nvidia werkt het systeem op 270 kilowatt energie. Qua prestaties en efficiënt gebruik van energie is Isambard 3 zes keer beter dan het vorige systeem dat de Britse universiteit gebruikte.
HPE stopt de Grace-processors ook in de HPE Cray EX supercomputers die het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory en het Zwitserse nationale computercentrum hebben besteld. Later dit jaar gaat Nvidia Grace inbouwen in servers voor datacenters. Naast HPE werken Asus, Atos, Gigabyte, QCT, Supermicro, Wistron en ZT Systems aan servers waar Grace in terecht komt.