Gerard Sanderink is er klaar mee. De 74-jarige Twentse zakenman wil een spoedige verkoop van Centric, waarvan hij economisch eigenaar is. Volgens Onno Hennis, advocaat ondernemingsrecht bij AMS Advocaten, zal dat niet eenvoudig zijn. Hij verwacht dat een serieuze koper altijd de medewerking vraagt van de door de Ondernemingskamer aangewezen interim bestuurder Peter Wakkie en de beheerder van de aandelen. En Wakkie wil daar (voorlopig) niet aan denken. Die zet Sanderink wel onder druk om aandelen in Strukton of Oranjewoud/Antea van de hand te doen.
Het is opmerkelijk dat Sanderink Centric in de etalage zet, of hij dat nu kan of niet. Tot voor kort had Sanderink hier geen oren naar. Hij beschouwde Centric als zijn levenswerk. En dat moest willens en wetens worden afgemaakt. Zelfs na zijn dood zouden alle bedrijfsonderdelen onder Centric gewoon moeten blijven doorgaan, was zijn credo. Maar vorige week maakte de eens zo succesvolle ondernemer een ommezwaai. Nu Sanderink geen zeggenschap meer heeft over Centric en hem ook alle beslissingsmacht over bouwbedrijf Strukton en Oranjewoud/Antea Group dreigt te worden ontnomen, hoeft het allemaal niet meer voor de doorgaans strijdvaardige ondernemer.
Miniem zijn de vooruitzichten om ooit nog eens bij Centric en Strukton op het bestuurs-pluche terug te komen. Dat begint zelfs de koppige zakenman zich te realiseren. Sanderink kan, ongeduldig als hij is, niet de rust opbrengen daar nog eens jarenlang op te wachten. Hij acht zichzelf als enige persoon in staat om Centric weer goed op te lappen. En in de ondernemerskwaliteiten van Wakkie heeft Sanderink weinig vertrouwen, zoals hij dat ook niet heeft in andere bestuurders.
Niet onwelgevallig
Niet onbelangrijk is dat Rian van Rijbroek, met wie Sanderink begin dit jaar in het huwelijksbootje stapte, een verkoop van Centric niet onwelgevallig is. Ze heeft de afgelopen maanden moeten toezien hoe Sanderinks vermogen klap na klap kreeg. Het weglopen van klanten bij Centric maakt het lastig het voorheen winstgevende bedrijf op niveau te houden. Financieel is bij Centric op zijn zachtst gezegd de room er af. In goede tijden haalde het it-bedrijf wel twintig à veertig miljoen per jaar winst. Sanderink kon dat geld goed gebruiken om het met tegenslagen kampende Strukton op de been te houden. Zelfs toen de directie van Centric en de accountant zich tegen dit overhevelen van gelden verzetten, ging de uitstroom door. Sanderink gaf dan zelf instructie de kasoverschotten naar Strukton over te maken.
Nu Wakkie bij Centric aan het roer zit, werkt de cashpool niet meer. Wakkie zal nooit meewerken aan dit geschuif met geld. Sterker, de interim-bestuurder eist de tachtig miljoen euro terug die Sanderink Investments in april 2020 van Centric heeft geleend. Het Financieel Dagblad meldt dat voor dat bedrag beslag is gelegd op Sanderinks overkoepelende privéholding. Wakkie zou zelfs hebben gedreigd aandelen (bijvoorbeeld Strukton) te verkopen om zo die tachtig miljoen met Sanderink te verrekenen.
Voor Sanderink wordt het echter moeilijk dat geld op korte termijn bij elkaar te rapen. Strukton Rail zit mede door fout gelopen projecten in Scandinavië behoorlijk in de problemen. Over 2020 kwam het nettoverlies op 199 miljoen euro uit, terwijl in 2021 voor 33 miljoen aan rode cijfers werd geschreven. Vorig jaar wist Strukton zijn kroonjuweel Worksphere voor 220 miljoen euro van de hand te doen waardoor boven de streep 218 miljoen euro overbleef.
De verkoop aan het Franse Spie betekent wel dat het winstvermogen zwaar is aangetast. Begin deze maand benoemde Strukton twee interim-managers die het bouwbedrijf met vierduizend werknemers drijvende moeten zien te houden; geen gemakkelijke klus.
Gevarenzone
Sanderink is rekenkundig goed onderlegd en beseft dat hernieuwde verliezen Strukton in de gevarenzone brengen. Een faillissement kan Sanderink niet hebben want de Twentse ondernemer heeft altijd zijn hele vermogen in zijn bedrijven gestopt. Privé heeft hij betrekkelijk weinig bezit, op wat landerijen na waarop beslagen van zijn ex-partner liggen, een boerderij en verpachte gronden. Zijn levensstijl was uitgesproken bescheiden.
De man heeft geen privéjets of verzameling auto’s die te gelde zijn te maken. Dure diners zijn niet aan hem besteed. Als sober levende man voor wie het eten van een biefstukje al een luxe was, had Sanderink – voor zijn huwelijk – weinig geld nodig. Sinds Sanderink een getrouwd man is, heeft hij rekening te houden met een vrouw die toch bepaalde verwachtingen heeft. Van Rijbroek heeft zeker belang bij het vlot te gelde maken van Sanderinks aandelen in Centric. Sinds echtgenoot Gerard buitenspel staat bij Centric, is haar inkomen van 35.000 euro per maand gestopt als adviseur van de Twentse zakenman. Het indienen van declaraties heeft eveneens geen zin meer.
Sanderink zelf bekleedt geen functies meer bij Centric en ontvangt dus ook geen salaris. Bij Oranjewoud/Antea Group, Strukton Groep en al de dochterondernemingen waar hij bestuurder is, is Sanderink geschorst. De Raad van Commissarissen van Strukton wil via de Ondernemingskamer zijn aandeelhouder definitief alle beslissingsmacht ontnemen; ook al geen goed vooruitzicht voor Sanderink. De maandelijkse inkomstenbronnen van het echtpaar zijn opgedroogd. Alleen het te gelde maken van Sanderinks aandelenbezit biedt nog perspectief. Centric heeft de meeste waarde.
Maar daarvoor is hij afhankelijk van Wakkie. De interim-bestuurder van Centric vond het wijselijk de afgelopen maanden tegen klanten te verklaren dat Centric niet wordt verkocht. Zoiets moet hij wel zeggen aangezien zeker nog een jaar nodig is om de it-dienstverlener weer op de rails te zetten en een faire prijs te ontvangen.
Maar eerst is het nodig om financiële dwarsverbanden uit het verleden te ontvlechten. Het bedrijf snakt bovendien naar rust. Verder werkt Wakkie aan stabiele klantrelaties. Zodra die klussen zijn geklaard, is het bedrijf rijp voor verkoop.
Meest aannemelijk is dat Centric dan in delen wordt verkocht. Het in stukken knippen van Centric en verkopen van onderdelen lijkt de beste optie. Kandidaat-overnemers zullen er genoeg zijn, al zal Wakkie niet met koopjesjagers in zee willen gaan. Een verkoop van heel Centric is minder waarschijnlijk. Het aantal binnenlandse kandidaten is beperkt. Bovendien zal de overheid er als belangrijke opdrachtgever moeite mee hebben als cruciale delen van de Nederlandse infrastructuur afhankelijk worden van buitenlandse partijen.
Door de tachtig miljoen euro terug te eisen die Sanderink Investments destijds uit Centric heeft gehaald en als lening bij Strukton is beland, heeft Wakkie een aardig drukmiddel op Sanderink. Alle betrokkenen hebben uiteindelijk belang bij een goede verkoop van Centric. Alleen emoties of rare gedachtenspinsels kunnen zo’n deal tegenhouden, vooropgesteld dat zich serieuze kandidaten voor overnames aandienen. Want niemand zit op onrust vanuit het kamp Sanderink te wachten.
Russische maffia
Ook wil het nog weleens gebeuren dat Sanderink van stemming verandert en tot minder rationele beslissingen komt. Zo kon het deze week gebeuren dat Sanderink ineens Kamerleden met mails ging bestoken. Wakkie zou onder een hoedje spelen met de Russische maffia en zakenlieden die met ogenschijnlijk legale middelen Centric zouden willen wegkapen. Voor Sanderink aanleiding om de it-dienstverlener, die zoveel overheden als klant heeft, snel te willen verkopen. Dan zou ‘zijn’ Centric uit handen van de Russen zijn gered, zo luidt zijn redenering.
Sanderink heeft het over ‘reiderstvo’, Russisch voor bedrijfsovervallen door criminele groepen. Door Centric en Strukton in te lijven zou oligarch en Kremlin-vriend Mikhail Fridman de Nederlandse infrastructuur willen controleren. Drie jaar geleden bestookte Sanderink ministers, staatssecretarissen en media met mails dat de Islamic Solidarity Association (ISA) uit Gambia die infrastructuur ging overnemen. Daar zou zijn ex-vriendin weer achter zitten.
Patroon
De aantijgingen richting Wakkie passen in het patroon van valse beschuldigingen en bizarre complottheorieën die vanuit Veghel de wereld in worden geslingerd. Ook nu is duidelijk wie de inhoud van de warrige mails aan Kamerleden heeft verzonnen. Maar realiseert het echtpaar Sanderink zich wel dat deze destructieve lastercampagnes hen ook in de portemonnee raken als toekomstige deals hierdoor worden geblokkeerd of op zijn minst worden vertraagd?
Onno Hennis, advocaat ondernemingsrecht bij AMS Advocaten, ziet juridisch wel mogelijkheden voor Sanderink, zij het vooral theoretisch. Hij zegt: ‘De Ondernemingskamer heeft zelf, in een andere zaak, bepaald dat het eigendom en de beschikkingsmacht over de onder beheer gestelde aandelen bij de oorspronkelijke eigenaar blijven. In theorie zou Sanderink het met een koper van Centric eens kunnen worden en is hij in beginsel ook bevoegd tot overdracht bij de notaris. Hij zou dat in principe ook zonder medewerking van de beheerder of Wakkie kunnen doen.’
Hennis verwacht niet dat dat snel gebeurt. ‘Een koper zal zekerheid willen van de beheerder en Wakkie dat na overdracht de enquêteprocedure en de onmiddellijke voorzieningen worden beëindigd en dit ook als voorwaarde stellen. Dat is mogelijk anders wanneer de koper aan Sanderink gelieerd is. Maar in dat geval zal de notaris de transactie waarschijnlijk weigeren. De notaris is namelijk verplicht om te onderzoeken of een transactie ‘at arm’s length’ is. Gezien de bekendheid van de zaak zullen vrijwel alle notarissen hierop beducht zijn. In de praktijk wordt het dus moeilijk voor Sanderink zijn aandelen over te dragen. Sanderink heeft aandelen in de holding waar Wakkie bestuurder is. Aandelen in dochters kan hij niet verkopen.’
@Rob. Als creatievelingen onder elkaar heb ik daar een creatieve oplossing voor gevonden. Aangezien jij voornamelijk het creatieve werk levert, heb je evenveel te vertellen als je zakelijk partner. Een 50/50-constructie werkt niet, want dan staken de stemmen. Een compagnon van mij had de oplossing 51/49. Haha, ik heb hem in z’n gezicht uitgelachen, aangezien ik dan nooit wat te vertellen had. Maar die 49% stond mij wel aan. Beiden 49% en de laatste twee voor een vaste buitenstaander die jullie beiden wel zien zitten om de knoop door te hakken indien de stemmen staken. Maar zelfs als jullie beiden evenveel geld inbrengen is deze constructie goud waard om het staken van de stemmen tegen te gaan. Gaat jouw partner niet met zo’n constructie akkoord, laat dan de samenwerking maar zitten, want dan heb je nooit wat te vertellen.
@Louis, kan ik me iets bij voorstellen als je gezamenlijk start.
Ja @Rob, ik vond dit altijd nog één van mijn beste zakelijke ideeën. 😉 Natuurlijk is dit als je start, maar ook als je al een partnerschap hebt, waar je 50/50 zit is dit een voorstel waard, aangezien niemand erbij gebaat is als er geen beslissing wordt genomen. Aan te bevelen is om zo’n voorstel te doen op het moment dat er (nog) geen problemen zijn.
@Louis, op zich helemaal met je eens, hoor. Maar voor mij zou een minderheidsbelang geen probleem zijn. Hangt ervan af hoeveel geld iemand inbrengt. :-).