Vijf overnames, een fusie en twee pre-seed-investeringen in de startups: dat is de oogst van nog niet eerder gemelde Nederlands getinte deals in de eerste weken van mei. Vinci/Axians (Kenmerc), Yielder (Netco én Venéco), Hallo (Business Mobile) en Main Capital (Smart-Q) gingen op de overnametour, DocWolves en Qualigraf smolten samen en de startups Equip en Noon wisten financiering te regelen voor de realisering van hun plannen.
Vinci koopt Kenmerc Groep voor Axians
Ict-dienstverlener Axians krijgt de Kenmerc Groep, inclusief de werkmaatschappijen Kennys en Mercash, erbij. Moedermaatschappij Vinci Energies kocht deze aanbieder van software voor personeelszaken en salarisverwerking uit Gouda en Hoorn en plaatst het bedrijf binnen het merk Axians in Nederland. De overname versterkt het Microsoft-portfolio.
De Kenmerc Groep is met zijn oplossingen actief in de gezondheidszorg, kinderopvang en bouw en installatie. Kennys is er voor personeelszaken en Mercash voor de salarisverwerking. Axians ziet kansen liggen om de software aan zijn bestaande Microsoft Dynamics-klanten te verkopen.
Dubbelslag voor de Yielder Group met Netco en Venéco
Telecom- en it-dienstverlener Yielder Group heeft Netco overgenomen. Dit is een Haarlemse beheerder en beveiliger van computersystemen, netwerken en infrastructuren. Ook gebruikt het in 1996 opgerichte bedrijf zelf ontwikkelde monitoringssoftware. Met de overname van Netco breidt Yielder Group zijn portfolio uit met een beveiligingsspecialist die een focus heeft op managed services en met name actief is in de detailhandel in binnen- en buitenland.
Yielder is zich aan het manifesteren op de ict-markt want het kocht haast tegelijkertijd tevens Venéco. Deze ict- en telecomspecialist uit Wateringen is een Microsoft Solutions Partner. Bij het meer dan dertig jaar oude bedrijf werken zo’n honderdvijftig man. De Yielder Group wil middels acquisities in binnen- en buitenland flink groeien, ondersteund door investeerder Capital A.
Hallo rijgt weer nieuwe kraal aan overnamedraad: Business Mobile
Zakelijk ict-aanbieder Hallo uit Alkmaar maakt bekend dat Business Mobile zich bij de groep heeft aangesloten. Dit bedrijf uit eveneens de Kaasstad is een business partner van KPN en biedt onder andere diensten op het gebied van Microsoft/Azure en beveiliging. Business Mobile zal na een overgangsperiode verder gaan onder de naam Hallo.
Hallo kocht vorige maand ook al de Benk Groep uit Eindhoven. Het bedrijf wil uitgroeien tot een landelijke ict-speler en nam hiervoor de afgelopen jaren al diverse partijen over. Inmiddels zijn er vestigingen in Alkmaar, Amsterdam, Barendrecht, Eindhoven, Leeuwarden, Nieuwegein, Nieuwkuijk, Tilburg, Utrecht en Zeewolde. Ook is er een filiaal in Alicante, Spanje en in de Caraïben is Hallo vertegenwoordigd op Aruba, Curaçao en Bonaire. Bij Hallo werken bijna driehonderd medewerkers.
Main winkelt weer in Duitsland
Main Capital Partners laat zich weer in Duitsland gelden met de overname van Smart-Q, een softwareleverancier voor palliatieve zorg, Smart-Q uit Bochum. Het is een zogeheten add-on-overname, bedoeld om de marktpositie van UHB Consulting te versterken. In deze leverancier van softwareoplossingen voor de gezondheidszorg uit St. Wolfgang bij München nam Main een meerderheidsbelang in november 2022.
Naast de overname van het in 2010 opgerichte Smart-Q kondigen Main Capital en UHB aan dat de bedrijfsgroepsnaam, waar ook nieuwe overnames onder komen te vallen, gaat veranderen. Per januari 2024 wordt dat UHB Software AG, wat de focus en de oplossingen van het bedrijf beter weerspiegelt.
DocWolves en Qualigraf fuseren
Het Nederlandse DocWolves (Dordrecht) en het Franse Qualigraf (Parijs) zijn gefuseerd en gaan verder onder de naam Qualigraf Groupe als aanbieder van software voor de ondersteuning van besluitvorming. De twee bedrijven werken al sinds 2011 nauw samen op het gebied van papierloos vergaderen, raadsinformatie, dossierflow en digitaal stemmen. Gezamenlijk zijn er ruim driehonderd klanten. Volgens de twee bedrijven garandeert de schaalgrootte middels de fusie continuïteit. De ontwikkeling van de software blijft in Nederland. In Frankrijk ligt de focus op verkoop en implementatie.
In Nederland ondersteunt DocWolves met het product Parlaeus gemeentes als Apeldoorn, Leiden, Westland en Bodegraven-Reeuwijk en met OurMeeting klanten uit de zorg- en financiële markt, zoals St. Antionius-ziekenhuis, de AFM, Mitros en de Atlant-zorgroep. In Frankrijk wordt de software onder de merknamen Kdelib, Kbox,Kpub en KVote gebruikt door overheidsorganisaties, waaronder de steden Marseille, Lyon en Thionville, maar ook departementen zoals Lot et Garonne, Hautes -Alpes en Val de Loire.
Werknemersfinancieringsplatform Equip haalt vroegfinanciering op
Equip heeft twee miljoen euro binnen geharkt in een zogeheten pre-seed investeringsronde, geleid door XO Ventures en met participatie van Antler en twaalf vroeg-financiers (‘angels’) met een achtergrond in de technologie en financiële sector (waaronder bij Adyen, ABN AMRO, Secfi, Silverflow, en Van Lanschot Kempen). De startup biedt een platform waarmee werknemers inzicht in hun complete financiële situatie, persoonlijk advies van experts en educatie over financiën kriijgen. Met de opgehaalde financiering wil het bedrijf ook in andere Europese landen zijn product aanbieden.
Volgens Equip is financiële onzekerheid grootste bron van stress voor werknemers. Een groot deel ervan wil hierbij hulp van de werkgever. Bovendien zorgt deze vorm van stress er voor dat werknemers minder hard werken, vaker ziek zijn en twee tot drie keer zo vaak geneigd zijn van baan te wisselen. Een werkgever heeft er dan ook belang bij dat een werknemer geen financiële kopzorgen heeft. Vandaar ook dat het bedrijf zijn platform in abonnementsvorm aan werkgevers wil slijten. Die kunnen het dan kosteloos aan hun werknemers aanbieden.
Pre-seed investering voor Noon
Noon heeft vijf ton (euro) opgehaald in een vroeg-financieringsronde. Dit deed het bedrijf bij Builders Studio, een startup-studio voor software-as-a-service (saas)-bedrijven voor de toekomst van wonen en werken, waar Noon ook zijn oorsprong vindt. Met de financiering wordt de lancering van het platform bekostigd en opgeschaald. Net als Equip richt Noon zich op het weghalen van zorgen bij werknemers maar dan breder gericht op chronische stress en burn-outs. Deze tech-startup biedt hiervoor medewerkers en teams een tool om via het communicatiekanaal Slack hun mentale staat dagelijks te visualiseren.
Met Noon kunnen teams en werknemers hun eigen welzijnsstrategie ontwerpen. Zo kunnen zij direct via dit communicatiekanaal dagelijks onder andere hun productiviteit, werkdruk, mate van controle, werksfeer en energieniveaus in kaart brengen, gevisualiseerd op individuele dashboards. Op deze wijze wordt het mogelijk om de bron van problemen te herleiden en hier via data-gedreven inzichten en persoonlijke aanbevelingen gepaste acties op te ondernemen voor verbetering.