De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken hoe de inzet van Chinese surveillance-apparatuur aan banden is te leggen. Dat gebeurt na een motie van D66-raadslid Suleyman Aslami. De AIVD constateerde eerder dat China een offensief cyberprogramma voert tegen Nederland. Bij het gebruik van de Chinese apparatuur bestaat het risico dat gegevens in handen komen van het Chinese regime.
‘China heeft een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Laten we dan niet naïef zijn over de veiligheidsrisico’s die kleven aan surveillance-apparatuur van Chinese makelij’, aldus Aslami. Het raadslid haalt onderzoek aan waarin de AIVD waarschuwt voor een offensief Chinees cyberprogramma richting onder meer Nederland.
Het gebruik van surveillance-apparatuur van Chinese makelij wordt gezien als een groot privacyrisico doordat het in potentie mogelijk is om met de apparatuur gegevens te verzamelen. Chinese bedrijven zijn bovendien verplicht om data met de Chinese overheid te delen. Ook bestaat het risico dat kwaadwillenden via de apparatuur toegang krijgen tot kritieke netwerken. Bovendien is bekend dat Chinese fabrikanten als Hikvision en Dahua direct betrokken zijn bij grootschalige mensenrechtenschendingen in de Chinese regio Xinjiang. Het gaat dan om de inzet van gezichtsherkenning om mensen te volgen en te arresteren.
Hikvision
Uit onderzoek van de NOS en Follow the Money van begin vorig jaar blijkt dat er op straat in Amsterdam camerasystemen worden gebruikt van Chinese leveranciers. Op een kaart waarop die via internet benaderbare systemen van Hikvision te zien zijn, kleurt de hoofdstad dieprood.
‘De apparatuur van Chinese makelij wordt op allerlei plekken in de stad Amsterdam ingezet, voor verschillende doeleinden. Zo worden bewakingscamera’s bijvoorbeeld gebruikt bij sportaccommodaties en rond gemeentelijke gebouwen. Daarnaast worden ze veel gebruikt in het verkeer, zoals bij de handhaving van parkeer- en verkeersregels. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het monitoren van kentekens, schrijft de gemeente in een raadsinformatiebrief.
Chinese fabrikanten ontkennen overigens iedere betrokkenheid bij het doorspelen van data van hun systemen aan de staat. De bedrijven stellen dat ze private ondernemingen zijn en databeveiliging en privacy van klanten respecteren. Er zijn vooralsnog ook geen harde bewijzen gevonden dat dit gebeurt.
Vanwege de vermeende risico’s deed de Amerikaanse overheid Chinese hardware van bepaalde leveranciers, waaronder surveillancesystemen, eind 2022 al in de ban. Aslami hoopt dat een verbod op Chinese surveillancesystemen in Amsterdam navolging krijgt in andere gemeenten.