Virtual reality (vr) moet rechercheurs helpen een ‘tactisch oog’ te ontwikkelen. De politie Amsterdam maakte samen met het Utrechtse bureau VR Owl een training die de vakbekwaamheid van beginnende rechercheurs verhoogt. De vr-training sluit aan op de praktijk en integreert het leren direct in het werk. De training is te volgen zonder aan tijd en locatie te zijn gebonden.
De eerste resultaten zijn positief. Rechercheurs geven aan dat ze zich bewuster zijn van de omgeving op de plaats delict en beter weten waar ze op moeten letten. Dat geeft ze meer rust en vertrouwen.
De applicatie zorgt bovendien voor digitalisatie van kennis die beschikbaar is binnen de organisatie. Zo blijft de kennis van senior medewerkers behouden en kan nieuw personeel putten uit de ervaring die door de jaren heen is opgedaan. Ook recherche-afdelingen elders in het land gebruiken de training. De politie kijkt of deze applicatie ook is te delen met (keten) partners.
Door jarenlange bezuinigingen bij de politie en het vertrek van ervaren collega’s moet nieuw personeel sneller aan het werk, met minder begeleiding en tijd om te oefenen. Bij de districtsrecherche is de onderbezetting tien procent wat zorgt voor een hoge werkdruk, minder tijd om te leren en uiteindelijk een lagere pakkans voor criminelen.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Strategische Onderzoeksagenda Politie (SOAP). Met vr kan iemand zich verplaatsen in een virtuele driedimensionale omgeving. Met behulp van een vr-bril en andere accessoires kunnen gebruikers zich vrijelijk door een door computers gegenereerde omgeving bewegen en interacties aangaan met elkaar en met objecten in deze virtuele wereld.