De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de tand voelen over het gebruik van een algoritme ter beoordeling van visumaanvragen. Het softwareprogramma ‘Informatie Ondersteund Beslissen’ bepaalt of Haagse ambtenaren aanvragen voor een negentig dagen Schengen-visum kort of intensief moeten bestuderen.
Uit antwoord op Kamervragen van Sylvana Simons (Bij1) bleek onlangs dat vorig jaar 17,4 procent van de aanvragen van Surinamers werden aangewezen tegen 5,5 procent in 2017. Volgens Hoekstra komt dat vooral omdat veel Surinamers incomplete visum-dossiers indienen. Maar volgens een artikel in NRC Handelsblad zou het algoritme ervoor zorgen dat veel aanvragen uit Paramaribo op de stapel ‘intensief bekijken’ belanden. Volgens de AP is sprake van profilerende software die discriminatie in de hand kan werken.
De D66-Tweede Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Podt vragen Hoekstra of dit algoritme is opgenomen in het algoritme-register. Verder willen ze weten of het een zelflerend algoritme betreft dat zelfstandig zoekt naar kenmerken van mensen die volgens het ministerie Buitenlandse Zaken een verhoogd risico vormen en dus intensiever bestudeerd moeten worden. Zo niet dan willen ze weten hoe wordt bepaald welke kenmerken een voorspellende waarde voor de uiteindelijke risicoscore hebben. Ook vragen ze of nationaliteit, religie, leeftijd, geslacht dan wel etniciteit van invloed zijn op het vallen binnen een ‘kansprofiel’ of ‘risicoprofiel’.