It-zakenman Gerard Sanderink dreigt nu ook bij bouwbedrijf Strukton en holding Oranjewoud alle zeggenschap te verliezen, nadat hem eerder bij it-dienstverlener Centric de beslissingsmacht werd ontnomen. Ditmaal is het niet het Openbaar Ministerie die de autocratische ondernemer buitenspel wil zetten, maar zijn eigen raad van commissarissen (rvc). Die wil verlost worden van de ondernemer die regelmatig buiten zinnen raakt.
Vandaag maakte dit toezichthoudend orgaan bekend dat een enquêteverzoek is ingediend. Met een stap naar de Ondernemingskamer wil de rvc een langere schorsing van Sanderink afdwingen. Ander doel is de eigenzinnige Twentse zakenman voor langere tijd op afstand te zetten als indirect grootaandeelhouder van Oranjewoud en Strukton Groep. Net als bij Centric zou Sanderink dan geen enkele invloed meer kunnen uitoefenen op de gang van zaken binnen Strukton.
Sinds 17 maart jongstleden was Sanderink al geschorst als ceo bij Oranjewoud, Strukton Groep en al de dochterondernemingen waar hij bestuurder is. Zijn schorsing volgde op diverse incidenten die afbreuk deden aan de stabiliteit van de governance van de ondernemingen en ook de reputatie van de ondernemingen beschadigden, aldus de rvc. Net als eerder bij Centric zorgde Sanderink voor een enorme onrust en onvrede bij het personeel. Wie hem tegenspreekt of een andere visie ten toon spreidt, loopt kans van gesjoemel te worden beschuldigd en het veld te moeten ruimen.
Recept voor ruzie
Afgelopen maart overkwam financieel directeur van de groep Arthur Vlaanderen dat. Hij kon direct zijn bureau ontruimen na een aanvaring met Sanderink. Voor de rvc was deze actie van Sanderink de druppel die de emmer deed overlopen. De raad maakte het ontslag van Vlaanderen ongedaan, terwijl Sanderink werd geschorst.
De rvc laat zich in het persbericht niet uit over de verdere redenen om Sanderink alle zeggenschap voor langere tijd te ontnemen. Evenmin is een exacte periode genoemd. Maar de raad zal net als de Ondernemingskamer in de zaak Centric twijfelen aan het vermogen van Sanderink om rationele beslissingen te nemen in het belang van Strukton. Zijn aanwezigheid is een recept voor ruzie.
Als de Ondernemingskamer het verzoek van de commissarissen inwilligt, betekent dit dat Sanderink de greep op zijn eens zo florerende zakenimperium vrijwel geheel kwijtraakt. Voor Sanderink moet het een harde klap zijn dat de rvc naar de Ondernemingskamer stapt. Het toezichthoudend orgaan van Strukton bestaat uit de leden Joseph Kuling, Bernard Fortuyn, Hans van Leeuwen en Aike Schoots. Naar verluidt heeft overigens dit laatste rvc-lid, Sanderinks grote vertrouweling die hem altijd door dik en dun steunde, het verzoek niet ondertekend.
Jammer dat het zo moet aflopen. Dat Aike Schoots niet mee doet, dat was te verwachten. Bij Centric was diens keuze tussen bedrijf en eigenaar Sanderink ook al problematisch. Een niet-uitvoerend bestuurder, commissaris moet echter altijd voor het bedrijf kiezen.
Is de ‘knuffeltukker’ echt autocratisch geworden, of Rian? Zijn er nog vrienden die bij hem in de buurt kunnen komen? Zou Sanderink zo’n beetje de enige zijn die nog in “zijn” gelijk gelooft? Wat is de kans dat hij het nog goed komt; net zo groot als de kans op de jackpot? En een jackpot is al recent in huize Sanderink gevallen.
Genieten van de resterende tijd met zoveel geld, is ook een optie.