Microsoft overtreft met zijn resultaten over het afgelopen kwartaal ruimschoots de verwachtingen. Hoewel de afgekoelde economie niet bevorderlijk is voor de vraag naar software en cloud, wist ‘s werelds grootste softwaremaker de omzet toch met 7 procent te verhogen tot 52,9 miljard dollar. Bij Google waren de resultaten in het eerste kwartaal minder rooskleurig. Wel maakte Google Cloud voor het eerst in vijftien jaar winst.
Bij Microsoft nam de nettowinst zelfs 9 procent toe tot 18,3 miljard dollar. Microsoft weet vooral uit zijn zakelijke klanten steeds meer marge te wringen.
Met Azure heeft de onderneming een melkkoe in huis. Bedrijven die eenmaal naar de cloud zijn overgegaan, hebben weinig andere keuze dan de (steeds hogere) licentiekosten op te hoesten. De tariefsverhoging per 1 april zit overigens nog niet eens in de cijfers.
De omzet uit Azure en andere clouddiensten spoot in het afgelopen kwartaal 27 procent omhoog. De economische tegenwind deed daar weinig aan af. Het gunstige resultaat bij Azure was overigens in lijn met de verwachtingen van beursanalisten. Een jaar eerder bedroeg de groei 46 procent, maar toen zorgde de pandemie die gepaard ging met een massale overgang naar het werken op afstand voor een extra injectie. Vooral door de groei van Azure kon de totale omzet uit server producten en clouddiensten 17 procent toenemen.
Minder goed gaat het met de omzet uit ‘More Personal Computing. Die daalden 9 procent tot 13,3 dollar miljard. De inkomsten uit Windows OEM zakten zelfs 28 procent door het inzakken van de pc-verkopen. De omzet bij apparatuur daalde 30 procent. Windows Commercial products en aanverwante clouddiensten brachten 14 procent meer in het laatje. De inkomsten uit zoeken en reclame stegen 10 procent.
Dat was heel wat beter dan Google. Google’s moedermaatschappij Alphabet zag in het eerste kwartaal van dit jaar de reclame-inkomsten met bijna 1 procent dalen tot 54,5 miljard dollar vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2022 waren deze baten al 3,6 procent afgenomen. De online advertentiemarkt lijdt onder de zwakkere economie.
Google moet op gebied van ai momenteel alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Microsoft’s Bing een deel van zijn lucratieve zoek-advertentiemarkt naar zich toetrekt. Onlangs werd bekend dat Google zijn twee voornaamste ai-onderzoeksgroepen samenvoegt in Google Deepmind. Dat moet de r&d versnellen. Net als Microsoft wil Google ‘conversational ai’ toevoegen aan zijn zoekmachine.
Alphabet zag de omzet over Q1 met 3 procent stijgen naar 69,7 miljard dollar. De nettowinst daalde van 16,4 miljard naar 15 miljard dollar. Google nam in het eerste kwartaal een voorziening van 2,6 miljard dollar voor de reeds eerder aangekondigde reorganisatie. Het meeste geld gaat naar afvloeiingsregelingen. Overigens ontving Google-topman Pichai over 2022 liefst 226 miljoen dollar aan beloningen.
Gunstig ontwikkelt zich wel Google Cloud. De omzet steeg daar 28 procent van 5,8 miljard naar bijna 7,5 miljard dollar. Dat is goed voor een bedrijfswinst van 191 miljoen dollar – een winstmarge van 2,5 procent. Hiermee maakt Google Cloud voor het eerst winst, vijftien jaar na de lancering.
Microsoft gaat mogelijk Teams uit Office halen en als aparte app beschikbaar stellen. Een bericht hierover uit de Financial Times wordt niet ontkend. Microsoft hoopt door ontbundeling van Teams problemen met de Europese Commissie te voorkomen.
‘Brussel’ overweegt een antitrustzaak tegen Microsoft omdat het opnemen van Teams in Office de concurrentie zou verstoren. Dat kan uiteindelijk tot hoge boetes leiden.
De reactie van Microsoft op het bericht in de Britse zakenkrant is veelbetekenend. Microsoft benadrukt te willen samenwerken met de Europese Commissie en open te staan voor ‘pragmatische oplossingen die de zorgen wegnemen.’