De roep om wetgeving rond ai wordt steeds groter. Steeds meer mensen zijn bang dat ai ons leven gaat bepalen en dat we er geen controle meer over hebben. De bekende ondernemer Elon Musk riep een tijdje geleden al dat het goed zou zijn om de ontwikkelingen even een half jaartje stil te leggen.
Nu denk ik zelf dat Musk het vermoeden heeft dat zijn bedrijven een half jaar achterlopen en op deze manier kan hij dat half jaartje weer inhalen. Misschien kan hij Twitter even een half jaartje stoppen. Zou een hoop gescheld en nieuwe complotten schelen.
Kopje soep
Probleem is natuurlijk dat je het niet zo maar even kunt stoppen. Het is een rijdende trein waar je op kunt stappen, maar er zijn geen haltes waar je er weer uit kunt. En de trein rijdt en we zitten er inmiddels allemaal in en waar we naar toe gaan dat lijkt de trein zelf te bepalen. De stoker en de machinist hebben de trein gemist en eten inmiddels een kopje soep.
Dus dan maar wetgeving om te bepalen wat wel en niet mag met ai? Een nieuwe wet heb je natuurlijk niet zo een-twee-drie gemaakt. Over de privacywetgeving hebben we ongeveer 23 jaar gedaan. Facebook, Google en Apple vegen er nog steeds hun billen mee af.
ChatGPT
Maar de grote vraag is natuurlijk wat er in zo’n wet zou moeten staan. En wie bepaalt dat? En gaat iedereen zich daar dan ook aan houden? Of alleen de gewone burgers en de grote bedrijven kunnen hun gang weer gaan? We kunnen natuurlijk ook ChatGPT even vragen of het een wetsvoorstel maakt. Kan nooit veel slechter zijn dan wat het huidige kabinet tot nu toe presteert.
Is de stoker en de machinist in dit verhaal een metafoor voor de lobbyist en de bestuurder? Want
de huidige wetgever heeft een andere agenda dan het volk. Zo is eerdere privacy wetgeving aan de kant geschoven na 9-11 welke leidde tot strijd tegen het terrorisme omdat een gemeenschappelijke vijand verenigd. En dat de complotdenkers zoals George Orwell door de tijd in hun gelijk gesteld worden zou te denken moeten geven.
De vraag of de computer ons de baas is of dat we de baas over computer blijven heeft de afgelopen halve eeuw dan ook voor ook een groot aantal dystopische films gezorgd. Wat het gaat niet om AI maar de beslissingsbevoegdheid ervan, begrijpbare AI maakt duidelijk dat algoritmen de publieke opinie sturen middels sociale media. Want ergens vaag in mijn geheugen hangt de vraag of we nog de baas over onze eigen gedachten zijn of dat de gedachtepolitie ons denken politiek correct heeft gemaakt.