Innovaties in de it-sector volgen elkaar razendsnel op. Van ai tot low-code. Daarnaast winnen technologieën zoals cloud, opensource-tools en devops aan populariteit. Organisaties móéten tech-ontwikkelingen op de voet te volgen. Doen ze dat niet, dan zijn concurrenten hen voor en verliezen ze hun aantrekkelijkheid voor it-talent.
Uit onderzoek van Axxes blijkt dat een kwart van de it-professionals elke paar jaar van baan wisselt om zichzelf te blijven ontwikkelen. Actuele it-kennis en -vaardigheden zijn dus cruciaal voor een organisatie om te groeien. Hoe pak je dat aan?
Drie adviezen
- Bied opleidingsmogelijkheden
De meest voor de hand liggende manier om de it-kennis van werknemers te verbeteren, is het aanbieden van opleidingsmogelijkheden. Daarmee help je professionals om bij te blijven in de veranderende it-wereld. Bovendien is het een kans voor it’ers om zich te specialiseren in nieuwe technologieën. Denk aan een cursus over programmeertalen. De verwachting is dat it’ers in de toekomst gaan werken met Javascript (41%), Java (38%) en Python (35%). Het hoeft niet altijd te gaan om een (dure) externe cursus of opleiding. Organisaties kunnen ook investeren in interne ontwikkelingsmogelijkheden, zoals het aanbieden van workshops.
- Leer van elkaar
Laat it’ers van elkaar leren. Zet een traineeship-programma op, dat jong it-talent koppelt aan een ervaren iemand. De junior leert de kneepjes van het vak, terwijl de senior wijzer wordt van de frisse inzichten die het talent meebrengt. Je kunt ook faciliteren dat it’ers kennis vergaren over een bepaald subdomein van hun expertise. It-professionals zijn nog geen expert op dat gebied, maar krijgen hierdoor de kans om deze expertise uit te bouwen. Wat een aanwinst kan zijn voor jouw organisatie.
Durf ook verder te denken, zoals het bijwonen van een hackathon of Capture The Flag. Op zo’n evenement ontwikkelen en testen it’ers snel nieuwe ideeën en vinden ze ruimte om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Deelnemers die buiten hun comfortzone werken, doen nieuwe inzichten op.
- Houd oog voor talent
Houd bij dit alles in gedachten dat it-talent je organisatie zal verlaten als het onvoldoende ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Uit ons onderzoek blijkt dat een derde van de it-professionals de neiging heeft om van werkgever te wisselen als hun kennisniveau hoger wordt dan dat van collega’s. Het vooroplopen in it-kennis is dus een manier om jong talent aan te trekken. Door te innoveren bind je de juiste it-professionals aan je, die er op hun beurt weer vernieuwing aanjagen. Een vicieuze cirkel die je graag in je bedrijf ziet.
Op de voet
Het is een gemiste kans dat een relatief groot deel van de organisaties nieuwe en relevante technologieën niet op de voet volgen. Hierdoor lopen ze niet alleen als organisatie achter op it-gebied, maar ben je ook minder aantrekkelijk voor it-talent. Hoog tijd dus om de kennis bij te spijkeren én op niveau te houden. Want uiteindelijk kunnen de vaardigheden van je werknemers je organisatie maken of breken.
(Auteur Roel van Heurck is business lead Nederland bij Axxes.)
Binnen de sector is het veel oude wijnen in nieuwe zakken als we kijken naar technologische vernieuwing op basis van oude patenten die zijn komen te vervallen. Het ‘Remote User, Shared Hardware’ van de jaren 60 welke toen nog beperkt werd door de dure en onbetrouwbare verbindingen is afgestoft waarmee het eerdere utility computing door verdere abstracties cloud computing werd. Vooruitgang in zoiets als de infrastructuur door de wet van Moore heeft meer impact dan het wisselen van programmeer- of scripttaal. Van spaghetti code naar het ontrafelen van alle fysieke verbindingen is de service engineer een uitstervend ras. Twaalf ambachten en dertien ongelukken kun je het onderhoud van de infrastructuur namelijk niet verplaatsen naar lagelonenlanden. Dat je dit wel kan met het code kloppen blijkt wel uit verplaatsing van deze arbeid. Ben het daarom eens met van elkaar leren, vooral als het om vaardigheden gaat zoals het installeren, configureren en repareren. En laatste is interessant als we kijken naar de circulaire economie.
Hmm, it’ers gaan blijkbaar in de toekomst werken met 3GL talen. 🙂 Niets over virtualisatie, containers, IaC, HA, architectuur, schaalbaarheid, wetgeving.
Lijkt erop dat de auteur zelf niet zo op de hoogte is van welke ontwikkelingen er nou eigenlijk zijn, maar dat hoeft ook niet als business lead. It-kennis is tenslotte ook meer dan een uitdaging voor organisaties.
Doet met denken aan Godfried Bomans’ catechismus van Sinterklaas. Sint is niet zo van de inhoud :
– omdat hij boven de partijen staat
– omdat hij er niets van begrijpt.