Chipmachinemaker ASM International (ASMI) was vanmorgen de gebeten hond op de Amsterdamse effectenbeurs. De koers daalde meer dan 10 procent nadat het techbedrijf uit Almere met tegenvallende kwartaalcijfers kwam. Ook Besi, fabrikant van assemblage-apparatuur voor de halfgeleiderindustrie, merkt dat het tij in de chipindustrie tijdelijk is gekeerd. Maar de omzetdaling was al ingecalculeerd.
Bij het grotere ASMI leidden verslechterende marktomstandigheden na een enorme hausse in 2022 tot minder orders. Aan nieuwe bestellingen kwam in het afgelopen kwartaal voor 647 miljoen euro binnen. Dat was 6 procent minder dan een jaar eerder.
De vraag in de geheugenmarkt verzwakte verder in het eerste kwartaal en zal naar verwachting in de rest van het jaar op een laag niveau blijven. De vraag naar logics/foundry j voor de geavanceerde ‘nodes’ is relatief veerkrachtiger, maar houdt ook niet over. Onlangs zag ASMI een aantal push-outs in dit segment als gevolg van zwakkere omstandigheden op de eindmarkten. Ook vertraagt de oplevering van nieuwe chipfabrieken (fabs). Dit zal van invloed zijn op de verwachte bestellingen in het tweede en derde kwartaal.
Na de verwachte groei in de eerste helft van het jaar, verwacht ASMI-topman Benjamin Loh een omzetdaling in de tweede helft van 10 procent of meer in vergelijking met de eerste helft. Vooral die neerwaartse correctie in de verwachtingen valt de beurs zwaar op de maag.
De omzetgroei in het eerste kwartaal bedroeg nog 40%. Maar voor heel 2023 verwacht Loh slechts eencijferige stijging. De hele markt voor wafer fab equipment zal dit jaar sterker dalen dan tot voor kort werd verwacht. Een afname tot wel 19% wordt voor mogelijk gehouden. ASMI denkt het overigens beter te doen dan het marktgemiddelde.
Besi
Besi, qua omzet een paar maatjes kleiner dan ASMI, zag de verkopen in het eerste kwartaal met 34 procent dalen tot 133,4 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022 was het verval 3,1 procent, mede omdat er minder chips werden verscheept naar de computer- en auto-industrie.
Het bedrijf uit Duiven bij Arnhem had dat al verwacht. De orderstroom was 31 procent lager. De nettowinst was met 34,5 miljoen euro 48,9% lager dan in het eerste kwartaal van 2022 en 14,2 procent lager dan in de laatste drie maanden van 2022.