Ordina heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet, maar minder winst geboekt dan een jaar eerder. De omzet steeg op jaarbasis met 6 procent van 110,8 miljoen naar 117,4 miljoen euro. Dat kwam mede door de groei van het aantal directe werknemers. Ook Visma en Randstad presenteerden de eerste resultaten van dit jaar.
De nettowinst van Ordina daalde van 9,3 miljoen euro een jaar eerder naar 6,6 miljoen. De productiviteit daalde terwijl de loonkosten hoger uitkwamen. Het ebitda-resultaat daalde hierdoor van 17,3 miljoen naar 16,2 miljoen euro. De marge bedroeg 13,8 procent tegen 15,6 procent een jaar eerder.
Ceo Jo Maes betoonde zich niettemin tevreden. Volgens hem wordt voortgang geboekt in de uitvoering van de strategie. ‘De voorgenomen transactie met Sopra Steria om de krachten te bundelen zal ons in staat stellen te versnellen,’ aldus Maes. Op Ordina ligt een overnamebod van het Franse Sopra Steria van 5,75 euro per aandeel. Ordina verwacht dat dit bod doorgaat.
Met name in de publieke sector is een sterke groei gerealiseerd. Onlangs is het portfolio uitgebreid met een marktthema, waarin Ordina kennis heeft gebundeld om in het publieke domein integrale oplossingen te kunnen bieden. Hiermee kunnen overheden de effectiviteit van hun systemen vergroten en de connectiviteit met burgers verbeteren. Het recent afgesloten partnership met het Kadaster is hier een sprekend voorbeeld van, aldus Ordina.
Visma
Visma (cloudsoftware) heeft zijn omzet in het eerste kwartaal met 19 procent verhoogd. De jaarlijks terugkerende inkomsten uit abonnementsdiensten kwamen boven de twee miljard euro uit. Visma rapporteerde over Q1 een omzet van 571 miljoen euro, een groei van 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De ebitda-winst bedroeg 148 miljoen euro, een stijging van 17 procent.
‘De vraag naar bedrijfskritische software blijft veerkracht tonen in een onzekere periode voor de wereldeconomie. We zien een gezonde bijdrage aan omzetgroei van zowel nieuwe klanten als upselling,’ zegt Merete Hverven, ceo van Visma. Meer dan 85 procent van Visma’s totale omzet in Q1 kwam uit cloudsoftware en gerelateerde diensten, tegen 81 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Visma deed in het eerste kwartaal tien overnames in vijf landen, waaronder de eerste stap op de Portugese softwaremarkt met Moloni. De groep breidde ook zijn aanwezigheid in Duitsland uit door de overname van public softwareleverancier H&H.
In Noorwegen versterkte Visma zijn aanbod van ESG-rapportagetools met de overnames van Sonya en Meet Dottie. In Nederland waar Visma onder meer AccountView en Raet bezit, bleef het rustig aan het overnamefront. Visma Benelux bestaat uit ruim 45 bedrijven die zich richten op bedrijfskritische cloudsoftware.
Randstad
Randstad, ook actief is in it-detachering, zag de omzet in Q1 met 4,2 procent dalen. Maar Sander van ‘t Noordende, CEO of Randstad, vindt dat gezien de ‘uitdagende economische omstandigheden’ geen slecht resultaat. De brutowinst daalde 2 procent vergeleken met een jaar eerder. De ebitda-winst kwam uit op 266 miljoen euro. In Nederland daalde de omzet 11 procent. De divisie Professionals waar Yacht deel van uitmaakt, zakte zelfs 13 procent. In het laatste kwartaal van 2022 steeg dit bedrijfsonderdeel nog 21 procent. In België en Luxemburg liepen de inkomsten 8 procent terug.