ASML gaat honderden miljoenen euro’s investeren in nieuwe onderzoeksfaciliteiten op de TU Eindhoven (TU/e). Dit nieuwe centrum omvat meerdere onderzoekslaboratoria, gedeelde werkruimtes en een ultramoderne cleanroom.
De cleanroom krijgt ook analytische en productieapparatuur. Dit open-access onderzoekslaboratorium is beschikbaar voor de TU/e, andere onderzoekscentra en industriële partners. De faciliteit is belangrijk voor meerdere academische onderzoeksgebieden zoals fotonica, kwantumcomputing, nanomaterialen en chipproductie.
ASML kondigde gisteren een nieuwe fase aan in de langdurige samenwerking met de TU/e. Samen hebben ze de lijnen uitgezet voor de komende tien jaar. Deze strategische routekaart omvat onderzoek op gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleider-lithografie.
De TU/e en ASML investeren substantieel en gelijkelijk in het gezamenlijke programma. Het nieuw gecreëerde programma zal samen tot veertig PhD-posities per jaar creëren. De TU/e zal daarvoor internationaal vermaarde wetenschappelijke toptalenten werven. ASML zal op zijn beurt de beste ingenieurs leveren als hybride docenten op deze gebieden. Ook het aantal stageplaatsen wordt vergroot.
ASML komt uit de schoot van Philips, het bedrijf dat vrijwel op hetzelfde moment aankondigde diep in de research te snijden. Een groot deel van de 1.900 arbeidsplaatsen die Philips schrapt, betreft namelijk onderzoek en ontwikkeling. Van het voormalige Natlab, decennialang het paradepaardje van Eindhoven, blijft weinig meer over.