Van Google tot het legioen ict-watchers en de publiekspers, iedereen is overvallen door de plotselinge introductie van ChatGPT. Maar professionals die zich bezig houden met klassieke data in dito databases blijven muisstil – terwijl ook daar een revolutie zich aandient.
Dat de introductie van ChatGPT insloeg als een bom is een understatement. Ik vergelijk het met de onverwachte lancering van de eerste satelliet in 1957, de Russische Sputnik, middenin de Koude Oorlog. Iedereen voelt dat de deze chatbot de voorbode is van veel meer.
Het verbaast om te zien hoe oppervlakkig veel reacties zijn. ‘Het onderwijs wordt bedreigd door gegenereerde werkstukken’, is er zo een. Je kunt ook doordenken en vermoeden dat ChatGPT hetzelfde is voor taalzwakke maar intelligente jongens wat vroeger de rekenmachine was voor mathematisch uitgedaagde maar intelligente meisjes. Misschien ont-feminiseert ChatGPT de samenleving; zomaar een idee.
Ander voorbeeld. Ik lees nog niet dat deze artificiële-intelligentie (ai)-tool een droom is voor criminelen en totalitaire regimes. Vertrouw je leven en denken toe aan ChatGPT en open de deur voor de ultieme identiteits-diefstal en de gedachtenpolitie in 1984-stijl. En – o, ja – deze ai is alleen weggelegd voor techgiganten, dus koop FAANG-aandelen als je die nog niet hebt. En blijf als ict-professional weg uit deze wereld, tenzij je een geniale statisticus bent. Voor je het weet ben je lid van het legioen ai-dompteurs en mag je ai-modellen trainen in een ai-sweatshop van Elon Musk. Ik voorspel: ‘meer vrouwen in de ict’. En had ik al gezegd dat het energieverbruik van deze ai dat van de Bitcoin doet vergeten? Zoveel nieuwe onbetreden paden! Was ik maar een futuroloog.
Full-SGP-modus
Maar waar ik ondertussen niemand over hoor, is het effect van ChatGPT op reguliere softwaretoepassingen, apps bovenal. En dat is gek, want ik voorzie ook hier grote effecten. Een gelukkig toeval wil dat ik op afstand betrokken ben bij de ontwikkeling van een consumenten advies-app (sorry, ik houd het vaag). De trekkers zijn marketeers, mensen met meer visie dan een simpele ict’er zoals ik, maar met een wat beperkter vermogen om, hoe zeg ik ‘t, zaken goed te doordenken.
Terwijl we bezig waren met het ontwerp van onze app kwam barstte de ChatGPT-bom. De marketeers zagen meteen het potentieel. Het eerste idee was om ChatGPT als shell rond onze software en data in te zetten. Ik vroeg of het wel zo slim was om je investering op te hangen aan een nog onbekende derde partij. En misschien vinden consumenten het soms handig om zonder chat-omwegen te zoeken via list boxes en radio buttons. Wat hielp om het idee af te serveren was de reactie van ChatGPT toen ik op een ontworpen vraag naar de stemming van de klant aangaf dat ik seksueel opgewonden was. ChatGPT is vandaag al preuts en morgen kan het in full-SGP-modus draaien.
Het volgende idee was om eigen domeininformatie toe te voegen aan de wereldwijsheid van ChatGPT. Gelukkig werd een eerlijke ai-adviseur aangetrokken die vertelde dat een serieus ai-trainingsproject een chatbot zou opleveren van het niveau dat we kennen van banken en energiebedrijven. Dat hielp! Goede ai is peperduur – daarom: koop Big-Techaandelen – en alleen weggelegd voor partijen met geld, menskracht en tijd. Ik hoefde niet eens te argumenteren dat het misschien niet zo’n goed idee is om de unieke productkennis in onze database en onze experts toe te voegen aan het wereldmodel van ChatGPT zonder keiharde garanties van Open AI, het bedrijf achter ChatGPT.
Van scepticus in ai-enthousiasteling
Na deze ervaringen was het ChatGPT-enthousiasme voorbij. Maar ik was veranderd van scepticus in ai-enthousiasteling. De mogelijkheden om ai-modellen te combineren met klassieke apps zijn enorm zodra je ChatGPT ziet voor wat het is: een über-parser! (een parser is een computerprogramma dat de grammaticale structuur van een invoer volgens een vastgelegde grammatica ontleedt, in het Engels ‘parset’, n.v.d.r.).
De open vraag naar de stemming van een gebruiker kun je eenvoudig omzetten naar de beperkte wereld van een domein-specifieke app door ChatGPT te vragen om de gegeven gebruiker-input te classificeren aan de hand van een lijst van mogelijkheden, uiteraard op de achtergrond. Gebruikers die off-topic gaan kun je disciplineren door ChatGPT te vragen of eerdere input wel gaat over ‘het product’. Het resultaat is een applicatie die het beste van klassieke ict en moderne ai combineert: een schijnbaar open, wereldwijze applicatie die de gebruiker toe leidt naar een antwoord op maat, inclusief een heldere onderbouwing van de uitkomsten.
Oldskool
Natuurlijk heb ik ChatGPT als über-parser idee voorgelegd aan de marketeers, maar hun focus ligt nu op het uitnutten van onze unieke data met klassieke, bewezen middelen. Ik vind dat uitstekend. ChatGPT als über-parser zal klassieke software niet vervangen en valt gemakkelijk toe te voegen aan bestaande en zelfs legacy-applicaties.
Nog een voorspelling: terwijl straks veel ‘data scientists’ worden ingezet op geestdodend ai-dompteerwerk wordt het leven van oldskool ontwikkelaars een stuk aantrekkelijker. Marketeers mogen mij bellen.
PS Deze rubriek is volledig ai-vrij tot stand gekomen.
Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #2/3 2023
Sputnik leidde tot een race naar de maan, zie de speech van John F. Kennedy. En wat betreft een communicatie om te overtuigen zitten er in de speech nogal wat retorische trucs welke inspelen op gevoelens. Neem het MAGA-effect door het besef van achterstand in zoiets als een wedloop want begeerte is een sterke emotie. Wat betreft een invulling van een gevoeld tekort in de mystiek van het bestaan is de illusie verslavend. Morpheus gaf Neo een keus tussen de rode en de blauwe pil en het is wel duidelijk aan welke pillen René verslaafd is.
AI biedt kansen maar geen wonderen ?
AI biedt heel veel kansen als het gaat om het herkennen van objecten en patronen. Ik ben geen Tesla jockey maar AI in het dagelijkse leven maakt ons een soort van Knight Rider. Wat betreft de über-parser van een grammaticale ontleding praten we tegen onze auto door de spraakgestuurde bediening van allerlei technologie welke ons leven een stuk aangenamer maakt. En de auto herkent verkeerssituaties waarop gereageerd wordt met als gevolg dat we als David Hasselhoff zijn. Moderne auto’s hebben kunstmatige intelligentie verkregen, niet zo geavanceerd als in de film maar wie had dat zo’n 30 jaar geleden gedacht?
@oudlid Techno optimist! Een week terug stond er een bericht in de krant van een Tesla die autonoom tegen een tegemoetkomende vrachtwagen was gereden. Terwijl de bestuurder een bakje yoghurt zat te eten. De digitale vooruitgang op zijn best.
Alle voorbeelden van toepassingen van chatGPT zoals genoemd in het artikel wel her en der zien langskomen. Het zal zeker gevolgen hebben in een wereld die draait om snel efficient en goedkoop. Je kan je daar allemaal voorstellingen van maken, de verdwijnende beroepen. Ben vooral benieuwd, wat beklijft als de hypecycle voorbij is en wat voor nare toepassingen weet de mens nu weer te bedenken.
Dat is wel een constante, vooruitgang is leuk maar in handen van de mens pakt het allemaal even ongelukkig uit. In een streep naar dystopia.
De optimist ziet dat het glas half vol is, de pessimist dat het half leeg is. Ik wijs vooral op AI in ons dagelijkse leven want er is een generatie die veel gebruik maakt van Siri. Die andere big tech als het om een adoptie van de vooruitgang gaat welke voor een andere interactie ermee zorgt.
ChatGPT 4 is een mooie verrassing. De Google zoekmachine is de laatste jaren steeds slechter gaan functioneren door de commerciële preferentie scripts. ChatGPT lat zien wat Google echt kan. ChatGPT komt bijna altijd met een antwoord, hoe vaag je verzoek ook is. ChatGPT geeft wel regelmatig gedeeltelijk foute antwoorden en geeft niet altijd alle bekende relevante informatie, maar die dat laatste krijg te meestal als je de beantwoording laat herhalen. Het resultaat goed nalezen kan niet kwaad. De schrijfstijl is herkenbaar. Je kan dat maskeren door wat geautomatiseerde trucjes als je bij met AI scriptie of krantenartikel wilt frauderen.
In vergelijking met de meeste chatbots die claimen op basis van AI te werken, is ChatGPT een gigantische verbetering. De meeste huidige chatbots zijn door en voor klojo’s, alleen gebouwd om mensen af te poeieren. Die Chatbots zouden sterk verbeterd kunnen worden via een ChatGPT API. Dan heb je tenminste wat aan de chatbot, mits je die wilt trainen en daar zit meestal het knelpunt. ChatGPT lijkt politiek correct gekuist te zijn, wellicht om geautomatiseerde scheldpartijen door trollen te voorkomen.
Natuurlijk kan de techniek zeker ook op minder nette wijze ingezet kunnen worden. Creativiteit werkt bij scrupuleuze mensen anders dan bij de brave mensen.
Als uber-chatgpt-enthousiasteling moet ik ook reageren.
Thanks René voor het idee van de uber-parser. Mijn inziens kun je hiermee software bouwen die veerkrachtiger wordt. “onze” imperatieve code is niet erg veerkrachtig. Als het stuk gaat, zal het stuk blijven. Nu kun je code verwachten die adaptief is. Wordt weer een hele nieuwe markt en methode om dit soort software te gaan testen op mogelijke fouten en kwetbaarheden.
Jaap, ik heb een chatbot gebouwd in vb.net op basis van de openai API. Dat kostte me een hele tien minuten, geschreven door chatGPT uiteraard. Door extra documenten toe te voegen kon ik direct zorgen dat de bot relevante antwoorden kan geven op een specifiek product. Overigens heb ik nog geen toegang om de API aan te sluiten op GPT-4 en moet ik nog wel wat tunen en tweaken, want het werkt niet zo goed als chatGPT zelf werkt.
Ik heb overigens grote verwachtingen als de plug-ins wat breder beschikbaar komen. De komende jaren zullen echt grote veranderingen brengen.
Als je nu al ziet hoe je met autoGPT interactieve systemen kunt bouwen die ook zonder menselijke input aan de gang gaan, dan hou ik mijn hart vast. Door er even een uurtje mee te spelen in de browserversie geeft dit al een mind-blowing experience.
Wat word er bedoeld met SGP modus? SGP, de politieke partij als nieuwe ministerie van de waarheid?
‘Een van Googles belangrijkste AI-onderzoekers, Geoffrey Hinton, verlaat het bedrijf, deels vanwege zijn leeftijd van 75 jaar. Nu wil hij waarschuwen voor de mogelijke gevaren van de AI die hij heeft helpen ontwikkelen; iets waar hij nu zegt spijt van te hebben.’
Zie https://tweakers.net/nieuws/209274/deeplearningpionier-geoffrey-hinton-verlaat-google-wil-waarschuwen-voor-ai.html en https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65452940.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik verhalen zoals het nieuws van Geoffrey niet heel erg serieus neem.
Yann LeCun heeft niet zoveel op met de potentie van LLM zoals GPT-4 in de context van AI of AGI en een half jaar geleden wisten we nog niet dat er op ons af kwam. Het verhaal plaats ik dus meer in het kader van “ik ben 75 en het is wel genoeg”
Dat chatGPT disruptief is voor mij volstrekt duidelijk. De geest is uit de fles. Turing test geslaagd, maar op een totaal andere manier dan iemand voorspelt heeft. Blijkbaar is ons inzicht wat intelligentie is anders dan de werkelijkheid en heb je geen “agent” of bewustzijn nodig om intelligentie te produceren.
Kijk, er zijn allemaal voorspellingen en dat we in een nieuwe fase terecht gekomen zijn om over veiligheid na te denken is serieus aangebroken. Mijn inziens mooi op tijd. Wat de toekomst gaat brengen is totaal onduidelijk en alles is gissen dus ook of de vinding goed of slecht is. Hoe dan ook, het was ook onvermijdelijk en dat zegt de chief scientist bij openai ook. Er lijkt een tijd aangebroken van onzekerheid net als dat de coronapandemie dit was. Aan het begin wisten we ook niet dat we over een paar jaar alles weer gewoon zouden doen als altijd.
Hoorde een leuke over AI, wel de logica niet het besef van goed en kwaad. Kan iemand Henri uitleggen dat EQ en IQ uiteindelijk twee kanten van dezelfde medaille zijn als we het hebben over zoiets als het bewustzijn.