De bedrijfstop van Philips ligt overhoop met de ondernemingsraad van de r&d-afdeling. De medewerkers van die onderzoek- en ontwikkeltak hekelen de plannen voor een grote sanering. Ze vrezen voor de innovatiekracht van Philips en zijn naar de Ondernemerskamer gestapt. De zaak is volgens Philips-topman Roy Jakobs geschorst nu de directie en raad in gesprek zijn.
Het FD meldt dat de ondernemingsraad van de r&d-afdeling op 7 april naar de Ondernemerskamer is gestapt. De medewerkers verzetten zich tegen een grote reorganisatie waarbij duizenden banen verdwijnen en geld voor onderzoek op een andere manier wordt ingezet of verdwijnt.
Om winstgevender te worden en financiële klappen rond claims voor haperende apneuapparatuur op te vangen, kondigde Philips eerder een grote reorganisatie aan. Al met al krimpt het r&d-budget van 1,85 tot 1,7 miljard euro. In totaal verdwijnt dertien procent van de ongeveer 80.000 banen wereldwijd.
De 1.100 banen die in Nederland sneuvelen, bestaan vooral uit functies in de r&d-tak. Het gaat om medewerkers voor fundamenteel onderzoek in Eindhoven, het voormalige Natlab. Bij dat ‘instituut’ binnen Philips, dat in het verleden de basis legde voor de compact disk (cd) en chipmachinebouwer ASML, staan zeker vierhonderd banen op de tocht.
Pijnlijk
Philips-ceo Jaobs zegt in een interview met BNR dat de aangekondigde reorganisatie zeer pijnlijk is voor de getroffen werknemers, maar noodzakelijk is voor een veranderend businessmodel. Hij wil de ‘innovatiekracht naar voren schuiven’ en ‘dichter bij klanten én in de business’ laten plaatsvinden.
Met name de afdeling die zich toespitst op de langere termijn, Corporate Research, vangt die klappen op.
Volgens Jakobs blijft de innovatie binnen Philips behouden doordat het bedrijf er zeker negen procent van zijn omzet aan blijft besteden en doordat geld doelmatiger wordt ingezet.
Chaos
Bronnen binnen Philips noemen de saneringsplannen ondoordacht en stellen dat de overdracht chaotisch verloopt. Daardoor zou waardevolle kennis verloren gaan. Ook is onduidelijk wat er met projecten gebeurt, die met tientallen miljoenen overheidssubsidie gefinancierd zijn. Bovendien zou het hoofdkantoor zonder duidelijk plan hooggeplaatste medewerkers hebben weggestuurd, om hen vervolgens weer terug te vragen, somt het FD op.
Een zittingsdatum voor de zaak bij de Ondernemerskamer is nog niet bekend doordat er eerst gepoogd wordt om tot een akkoord te komen tussen directie en de ondernemingsraad van de r&d-divisie. Mocht het tot een zaak komen en de rechter de onderbouwing van de sanering onredelijk vinden, dan kan hij Philips dwingen om deze te staken.
In een zaak uit 2015 stak een rechter een stokje voor een reorganisatie bij Canon omdat het bedrijf onduidelijk was over de gevolgen voor personeel. Die gevolgen zijn bij Philips helder. Mocht het tot een zaak komen, dan moet de rechter een oordeel vellen over het omgooien van de innovatietak van Philips.
Philips is groot geworden door R&D (Natlab) met zaken zoals de CD, Philishave, CompactCassette, LED-verlichting (lumiramic), Video2000, LOCOS (halfgeleider proces), spaarlamp, Senseo, Ambilight TV, enz. Daar is nu al helaas niets meer van over, alles wordt gegokt op medical systems dus zeer riskant. Heel slechte zaak dus dat R&D eigenlijk wordt afgebouwd en er alleen een poenirige organisatie overblijft zonder enig toekomstperspectief.