Bij de aanleg van data- en telecomnetwerken, zoals 5G en glasvezel, staat de veiligheid onder druk. De branches die betrokken zijn bij de aanleg hebben daarom de Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken opgesteld.
Recent hebben de brancheorganisaties Techniek Nederland en NLconnect samen met acht technisch dienstverleners de Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken ondertekend. De ondertekenaars hebben daarbij beloofd intensiever met elkaar te samenwerken om bij de aanleg van data- en telecomnetwerken ongevallen te voorkomen. Voortaan worden de veiligheidsprestaties in projecten gemeten. Bovendien wordt veilig werken een belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma.
De aanleg van 5G, glasvezel en andere data- en telecomnetwerken is in Nederland in volle gang. Door de hoge tijdsdruk en het tekort aan technische vakmensen dreigt de veiligheid in het gedrang te komen, vinden de branchevertegenwoordigers. De gedragscode moet daar opnieuw de aandacht op vestigen.
Veilig thuiskomen
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt dat de betrokken partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de sector veiliger te maken: ‘Elk ongeluk is er een teveel. Iedere werknemer moet aan het eind van de werkdag veilig thuiskomen.’ Directeur Mathieu Andriessen van NLconnect: ‘We zetten hiermee een belangrijke eerste stap, maar ik reken erop dat méér bedrijven de gedragscode de komende tijd zullen onderschrijven.’
Behalve Techniek Nederland en NL Connect hebben ook de infrabedrijven Allinq, Baas, BAM, Circet, van Gelder, Siers, Spie en VolkerWessels Telecom hun handtekening onder de code gezet. Wim Beukers, baas van Allinq, is voorzitter van de stuurgroep die de gedragscode opstelde. Hij wil dat veiligheid stevig wordt verankerd in de bedrijfscultuur. ‘Uniformering van regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen gaat daarbij helpen.’
De Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken heeft veel overeenkomsten met de gedragscodes voor de bouw- en energiebranche. Met die branches hebben de opstellers dan ook overleg gevoerd. Zij verwachten dat ook telecom-operators en andere aannemers de code op korte termijn onderschrijven.
Delta heeft uiteraard niet ondertekend. Een ieder die deze partij glasvezel ziet aanleggen weet immers dat veiligheid niet echt relevant is voor dit bedrijf. Laat staan het leveren van toiletvoorzieningen of het honoreren van mensenrechten. Goedkope buitenlandse krachten klagen immers niet zo hard.