Meer data betekent niet altijd betere beslissingen. Uit onderzoek van Oracle blijkt dat een overdaad aan data de besluitvorming zelfs complexer maakt met alle gevolgen van dien. Vier op de vijf Nederlandse leidinggevenden ervaart de hoeveelheid data die op hen afkomt als overweldigend. Gevolg is dat dit beslissingen nemen ingewikkelder maakt, wat hun zelfvertrouwen bij het nemen van beslissingen negatief beïnvloedt en daarmee ook hun kansen op promotie.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 14.000 leidinggevenden en werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland. De meerderheid (59%) van de leidinggevenden in Nederland heeft weleens helemaal afgezien van het nemen van een beslissing, omdat de persoon in kwestie onvoldoende in staat was te bepalen welke data betrouwbaar waren.
Dit toegenomen gebrek aan (zelf)vertrouwen bij het nemen van beslissingen heeft negatieve gevolgen voor organisaties en hun mensen. Bij ruim een kwart van zowel de leidinggevenden als werknemers heeft dit geleid tot onnodig extra werk, het maken van nog meer fouten of vergissingen, verhoogde financiële risico’s en zelfs een burn-out of andere negatieve consequenties, zoals ontslag vanwege het nemen van een onjuiste beslissing op een cruciaal moment.
Ongeveer een vijfde van de respondenten geeft aan dat het gebrek aan zelfvertrouwen hun carrière heeft geschaad. Van de leidinggevenden heeft 81% zelfs spijt van een beslissing die zij het afgelopen jaar namen, zoals een investering of het veranderen van baan.
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse leidinggevenden (90%) vindt dat het toenemende aantal databronnen het succes van hun organisatie beperkt. Ze zijn zich ervan bewust dat ze geen beslissingen moeten nemen die alleen gebaseerd zijn op een onderbuikgevoel (70%). Van alle ondervraagden geeft 78% zelfs aan dat pas na het nemen van een beslissing wordt gezocht naar data om die beslissing te onderbouwen.
Mogelijkheden
Overigens introduceerde Oracle gisteren nieuwe mogelijkheden in de Oracle Fusion Cloud Applications Suite om klanten te helpen hun beheer van toeleveringsketens te verbeteren. Ook kondigde Oracle updates aan voor Oracle ME, een platform om werknemers beter te laten werken. Oracle Grow is een ai-gestuurde oplossing om medewerkers de juiste vaardigheden aan te leren.
Al die carrière tijgers met een gebrek aan zelfvertrouwen schieten in de stress als het om het dragen van verantwoordelijkheid gaat. Want is de angst voor het maken van fouten debet aan het gebrek van daadkracht in de besluitvorming of een tekort aan kwalitatief goede data?
Conclusies van Oracle zijn niet verrassend, vooral niet het rechtvaardigen van een besluit met data want onze bestuurders in Den Haag doen niks anders. Het liegen met statistiek gaat tenslotte om de maakbare waarheid.
Gaat dit onderzoek niet vooral over (data driven) ondernemingen?
Zoals ik het lees is de onderzoeksmethode een bevraging van mensen maar er is geen link naar het onderzoek om te controleren hoe suggestief de vraagstelling is. Nu doet dat niks af aan het gevoel van onzekerheid wat mensen hebben want de mystiek van het geloof versus de rationaliteit van het denken gaat om de psychologie.
Ons mokkende filosoof zal wel met een literatuurlijst komen, ik verwijs enkel naar eerdere opinie over het gebruik van data in sport en ik bedoel dan niet de de spiegel van begeerte waarover eerder gesproken werd met de ERP van een opportunist. Meten is weten heb je de sturende data die naar de signalen kijkt, het management by exception gaat uit van een verwacht resultaat. Sapper-de-flap kun je hierin binnen de regels blijven maar buiten de lijntjes denken, als je de tegenstander één doelpunt minder laat maken dan win je.
Wat betreft het omdenken van minder is meer valt er wat te zeggen voor data minimalisatie want de berg (data), de mystiek van datasynthese (god) en alle zelfingenomen persoonlijkheden gaat het om het middel want de achterkant van een bierviltje volstaat om tot begrip en inzicht te komen.