Luc Sala, schrijver, columnist, activist, uitgever en beursorganisator, is afgelopen vrijdag op 73-jarige leeftijd overleden. Deze markante persoonlijkheid maakte in de computerwereld naam als internet-pionier en cyberspace-filosoof.
Behalve een spirituele inslag had Sala ook een (soms) harde zakelijke kant. Liefst 25 jaar lang organiseerde hij de PC Dump Dagen in de RAI. Heel Amsterdam was dan volgeplakt met opvallende gele posters. Ook was hij verbonden aan de Benelux Computer Exchange, een pc-winkel aan de hoofdstedelijke Weesperstraat.
Begonnen als natuurkundig ingenieur, na een studie in Delft en werkperiodes bij Philips en Bruynzeel, zette hij een uitgeverij op voor computerbladen. Gegrepen door de razendsnelle ontwikkeling van deze nieuwe wereld ontstonden Commodore Info, MSX info en Computer Info. Met de ‘gele uitgave’ Dealer Info maakte hij furore in de markt van distributeurs en wederverkopers.
Spraakmakend was zijn Datakolom waarin hij geen enkel Big Tech-bedrijf spaarde. Sala nam geen blad voor zijn mond en verkondigde luid zijn mening. Hij voelde zich in zijn element als hij met een tv-camera onverwachts op persconferenties verscheen en menig pr-persoon de stuipen op het lijf joeg. Hij maakte ook duizenden programma’s voor zijn commerciële tv-zender, het Amsterdamse lokale tv-kanaal Kleurnet. Daarmee nam hij het op tegen AT5 en Salto totdat zijn licentie werd ingetrokken.
Sala, die met zijn kenmerkende krullenbos ‘s nachts op zijn lokale televisiekanaal de vordering van het internet en de digitale wereld gepassioneerd onder de aandacht bracht, interviewde personen van diverse pluimage. Zo bevroeg hij grootheden van de psychedelische en spirituele wereld, zoals Timothy Leary, Albert Hoffman, Deepak Chopra en de Dalaï Lama.
Sala was thuis in vele werelden, niet in de laatste plaats die van de mystiek; een magisch mens die dingen zag, beschreef en vervolgens tot leven bracht. Hij experimenteerde met paddo’s en schreef daar een standaardwerk over. Met zijn handboek voor paddo-gebruikers verwierf hij ver buiten Nederland faam. Vrij recent nog publiceerde hij een ’trip-gids voor psychonauten’. Daarnaast organiseerde hij legendarische feesten, zoals de Magic Hacker Party. Graag verkeerde hij in de kunstenaarskolonie Ruigoord in de Amsterdamse Houtrakpolder. Met zijn overlijden is in alle opzichten een bijzonder mens heengegaan.
Allemaal van de periode 1975-1985 weliswaar maar alleen goede herinneringen aan die man.
Ja, ken hem ook al vanaf jaren tachtig.
Enthousiaste en veelzijdige vent die veel voor Nederlandse ICT heeft gedaan.
r.i.p. zeggen we dan.
Via Luc Sala kwam ik op de allereerste Linux-kernel en ben daardoor super-enthousiast geworden van Linux.
De beste man was mij volslagen onbekend, maar zijn interesse voor mystiek triggert mij om hierop even verder te zoeken.
En dan vind ik al snel dit interview uit 1999 in Trouw:
https://www.trouw.nl/nieuws/je-hoort-van-mij-niet-dat-ik-geen-etterkop-ben~b9f018e1
Wat een geweldige, diepzinnige inzichten verwoordde hij hier:
,,Ik, de berg, God. Het is een driehoek waarbij onduidelijk wordt wie de actieve of de passieve betrokkene is. Dat is de essentie van de mystiek en wat dat betreft ben ik absoluut een mysticus. Maar zoiets mag je niet meer zeggen in de politiek. Als een hartstochtelijk geloof de basis van je bestaan uitmaakt, zeggen ze dat je gek bent.”
“The mountain is but another mirror of the same longing equally unable to express itself but in the being, praising out loud, silently. “
“En ik mag dit zeggen omdat ik geen zwever ben. Ik ben een fysicus, een natuurkundig ingenieur, ze kunnen in de computerwereld niet zeggen dat ik niet weet waar ik over praat.”
Daar kunnen de nihilistische lafbekken die zich verschuilen achter pseudoniemen als “Dino” nog een voorbeeld aan nemen.
Voor onze mokkende filosoof die het toch niet laten kan:
http://www.lucsala.nl/
Van alle werelden thuis zijn recentelijke overdenkingen een bekritisering van maatschappelijke onderwerpen waarbij de markante dwarsligger zich beweegt in de kringen van complotdenkers.
Oudere overdenkingen zijn wat filosofischer van aard, teveel om te lezen maar er zitten mooiere pareltjes tussen dan citaten in de krant omdat de westerse filosofie van yin en yang om de strange case of dr. Jykell and mr. Hyde gaat.