De kans is groot dat het C2000-communicatiesysteem van de politie, brandweer en ambulance de komende jaren vaker uitvalt. De problematiek, die samenhangt met het intensief gebruik van (een steeds beperktere ruimte van) radiofrequenties, neemt naar verwachting de komende jaren verder toe. Doorontwikkeling van de huidige push-to-talk-app en mogelijk een andere soortgelijke app moeten tijdelijk soelaas brengen.
Dit meldt minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast kunnen verkeerd geïnstalleerde en ondeugdelijke zonnepaneelinstallaties interfereren met het C2000-netwerk. Daardoor kan op een zonnige dag de dekking van C2000 lokaal minder worden. Justitie en Veiligheid en de beheerder van C2000 zijn met leveranciers en het ministerie van EZK in overleg hoe interferentie van andere radiobronnen zoveel mogelijk is te voorkomen.
Morgen spreekt de minister met de Tweede Kamer over de politie die zich ernstig zorgen maakt over C2000. Afgelopen maart vonden twee incidenten plaats waarbij hulpverleners geen verbinding met collega’s en de meldkamer via het C2000-netwerk konden maken. Vooral een incident in Rijsbergen, waarbij C2000 het begaf vanwege een defect aan een antenne-installatie in een mobiel opstelpunt, veroorzaakte veel onrust bij de politie.
Om de dekking van het netwerk te verbeteren, worden continu maatregelen getroffen. Enerzijds aan de softwarekant door nieuwe updates in het systeem aan te brengen, anderzijds door nieuwe opstelpunten te bouwen of andere technische mogelijkheden in te zetten.
Missiekritische
De vervanging van het C2000 communicatiesysteem is noodzakelijk, onderstreept Yeşilgöz. Maar dat kan nog lang duren voordat die nieuwe missiekritische communicatievoorziening er is. In de tussentijd is een fall-backvoorziening in gebruik genomen voor het geval C2000 niet of niet goed functioneert, te weten de push-to-talk-app. Omdat de push-to-talk-app nu niet aan alle missiekritische vereisten voldoet, zal deze app doorontwikkeld worden. Ondertussen beziet het ministerie hoe een soortgelijke app veilig voor de dagelijkse inzet van de hulpdiensten is te gebruiken en onder welke omstandigheden.
Bij het werken aan de opvolger van C2000 volgt het ministerie de ontwikkelingen in het buitenland op de voet. Yeşilgöz: ‘Het overgrote deel van de landen om ons heen dat ook hun verouderde Tetra-systemen dient te vervangen, kiest voor een overstap naar mobiel breedband.’ In mei vindt er een vervolgbijeenkomst plaats met de bonden en Centrale Ondernemingsraad Politie waar verder wordt gesproken over de optimalisatiemaatregelen die ministerie, korps en Landelijke Meldkamer Samenwerking de komende tijd nemen.