Productie is de ruggengraat van de Europese economie. Met een totale productie die goed is voor 17,3% van het BBP van de EU en 83% van de export, is deze regio een van 's werelds grootste exporteurs van industriële goederen. Bovendien biedt de sector veel mogelijkheden: het is goed voor meer dan twee miljoen ondernemingen en bijna 33 miljoen banen.
De coronapandemie en de recente geopolitieke ontwikkelingen veroorzaken turbulentie, waardoor fabrikanten hun supply chain moeten heroverwegen en aanpassen om onvoorziene gebeurtenissen het hoofd te kunnen bieden. Daarbovenop komt een groeiend tekort aan vaardigheden. Het is duidelijk dat fabrikanten een nieuwe aanpak moeten overwegen om concurrerend te blijven.
Een integraal onderdeel hiervan is het aanpakken van hiaten en het inbouwen van meer flexibiliteit door geavanceerde digitale mogelijkheden te integreren in de supply chain. Daardoor is de behoefte aan high-tech productie nu groter dan ooit.
Fabrikanten die een helder pad naar slimme productie uitstippelen, behalen veel zakelijke voordelen, zoals het genereren van meer inkomsten, het verhogen van de productie-efficiëntie, het verlagen van de kosten en het transformeren van hun personeel. Om deze voordelen te verzilveren, moeten zij een aantal uitdagingen overkomen, zoals verouderde systemen, beveiliging en connectiviteit. Een modern en intelligent netwerk is hierbij cruciaal.
Beveiliging
Elke nieuwe aanpak van digitale transformatie is slechts zo succesvol als hij veilig is. Daarom moet een uitgebreid cyberbeveiligingssysteem een onmisbaar onderdeel zijn van alle inspanningen die zorgen voor meer iot-apparaten. De toegang tot gegevens die gegenereerd worden voor iot-apparaten gaat twee kanten op: als het netwerk toegang heeft tot deze apparaten om gegevens te verzamelen, kan de rest van het netwerk ook via de iot-apparaten worden benaderd.
Dit vormt een aanzienlijk gevaar en maken dat deze iot-apparaten zonder de juiste beveiligingsmaatregelen – zoals dynamische segmentatie op netwerkniveau of een zero-trust-architectuur – enorme beveiligingsrisico’s kunnen vormen. Dit kan uiteindelijk het het concurrentievoordeel van een organisatie en het vertrouwen van klanten ondermijnen.
Daarom moet het toenemend gebruik van iot-apparaten waarmee fabrikanten hun activiteiten slimmer maken, gepaard gaan met een even uitgebreid cyberbeveiligingssysteem. Zo kunnen fabrikanten voorkomen dat iot-apparaten een potentieel beveiligingsrisico worden. Naast de voordelen van high-techproductie, zoals gemak en kosteneffectiviteit, moeten fabrikanten ook kijken naar tools zoals cloud managed networking en sd-wan om de privacy en beveiliging van gegevens te waarborgen.
Schaalbaarheid en integratie
Als fabrikanten met succes willen transformeren naar slimme productie, moeten ze slimme next-generation-netwerkoplossingen gebruiken die niet alleen veilig zijn, maar ook gemakkelijk te implementeren, te onderhouden en op te schalen.
Een geïntegreerde netwerkbenadering wordt gekenmerkt door geautomatiseerde netwerkintelligentie, eenvoudige implementatie en sterk verbeterde netwerkfunctionaliteit. Fabrikanten die een dergelijke aanpak met succes in hun activiteiten integreren, genieten van een aanzienlijke verbetering van de netwerkprestaties – zelfs als het aantal iot-, edge- en automatiseringsapparaten op hun infrastructuur toeneemt.
In het verleden hadden legacy iot-apparaten tot grote verstopping van het netwerk geleid. Intelligente netwerken daarentegen zijn in staat om de verbindingen dynamisch aan te passen, zodat bedrijfskritische componenten nooit worden beroofd van netwerkprestaties en tegelijkertijd redelijke prestaties voor de rest van de apparaten behouden blijft.
Daarnaast beginnen lokale netwerken (precisie)locatiediensten te ondersteunen, waardoor nauwkeurige locatiegegevens van aangesloten apparaten inzichtelijk worden. Dit soort gegevens openen de deur voor een nieuwe golf van optimalisatie – van de mogelijkheid om al dan niet geautomatiseerde indoorapapratuur te volgen tot het leveren van de broodnodige GPS-nauwkeurigheid en standaardisatie voor optimalisatiealgoritmen. Vergelijkbare verbeteringen in resource management worden ook mogelijk gemaakt, waardoor bedrijven volledig gebruik kunnen maken van wat voorheen misschien ongebruikte resources waren.
Opkomende technologieën
Met een veilig en schaalbaar netwerk kunnen fabrikanten hun aandacht richten op opkomende technologieën. Van cloud computing en analytics tot artificiële intelligentie (ai) en machine learning, om een paar voorbeelden te noemen van Industrie 4.0-technologieën die vooruitstrevende producenten inzetten.
Dankzij opkomende technologieën en next-generation slimme productietools kunnen producenten hun infrastructuur toekomstbestendig maken. Ze kunnen bovendien zorgen voor meer veerkracht en schaalbaarheid in hun supply chains. De intuïtie van deze slimme systemen zorgt er daarnaast voor dat het proces – van installatie tot gebruik – geen downtime kent voor werknemers die opnieuw leren omgaan met bedrijfsprocessen. De voordelen van de overstap naar slimme productie zijn onmiddellijk merkbaar en zullen zich verspreiden over de hele waardeketen.
Conclusie
De Europese productie-industrie is zwaar getroffen door de pandemie en de geopolitieke spanningen. Door deze situatie is het pleidooi voor digitalisering nog nooit zo overtuigend geweest. De inzet van de juiste digitale technologie speelt een essentiële rol omdat het niet langer alleen concurrentievoordeel oplevert, maar ook een kwestie van overleven is geworden.
Een door een modern netwerk aangedreven slimme productiebenadering helpt bedrijven het potentieel van Industrie 4.0-technologie en digitale transformatie te benutten. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor duurzame bedrijfsgroei. Een veilig en schaalbaar netwerk, geïntegreerd met slimme technologieën zoals ai-robotica en automatisering, kan hierbij helpen.