Europese dienstverleners op gebied van cloudinfrastructuur, verenigd in de Cispe, willen een direct ingrijpen in de cloudmarkt. Deze groep waartoe ook Leaseweb behoort, beschuldigt Microsoft van oneerlijke praktijken die de cloudmarkt verstoren.
De Cispe roept de EU, het Verenigd Koninkrijk en andere nationale beleidsmakers op hier zo snel mogelijk een eind aan te maken. Volgens Francisco Mingorance, secretaris-generaal van de Cispe, beschikt Microsoft inmiddels over zoveel marktmacht dat dit techbedrijf ongebreideld de prijzen kan verhogen. De prijsstijging begin deze maand voor cloud-diensten als Azure, OneDrive en Microsoft365 is voor hem de druppel die de emmer doet overlopen. ‘Klanten hebben geen andere keuze dan betalen,’ zegt hij.
De Cispe voelt zich gesteund door een recent tussentijds onderzoek van de Britse regelgever Ofcom. Behalve AWS wordt daarin Microsoft op de korrel genomen. Zakelijke klanten kunnen moeilijk van leverancier wisselen of meerdere providers gebruiken, aldus Ofcom. AWS en Microsoft vragen hoge vergoedingen voor het overhevelen van data naar andere clouddiensten.
Verder laakt Ofcom het systeem van kortingen. Naarmate meer diensten van dezelfde leverancier worden afgenomen, stijgt de korting. Dit moedigt klanten aan alles van een hyperscaler te betrekken, ook al zijn kwalitatief betere alternatieven voorhanden.
Ristricties
Ook werpen hyperscalers technische restricties op om te switchen. Diensten werken minder goed wanneer die worden gecombineerd met diensten van concurrenten. Als Microsoft zijn gang kan blijven gaan dan verslechtert dat de digitale markt in vergaande mate. Ook AWS bezondigt zich aan dit soort praktijken, maar Microsoft onderscheidt zich door zijn leiderschap op gebied van enterprise software. Deze software wordt op basis van abonnementen verkocht die de afgelopen tijd in prijs omhoog zijn gegaan.
Opvallend is dat Ofcom in zijn rapportage alleen aan Microsoft een apart hoofdstuk wijdt. Ofcom komt nog met een vervolgstudie die nog meer details geeft. De bevindingen van de Britse regelgever sluiten aan bij die van het Duitse Bundeskartellamt. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hekelde vorig jaar het gebrek aan interoperabiliteit en portabiliteit bij hyperscalers. Behalve de Europese dienstverleners op gebied van cloudinfrastructuur klagen ook de Nederlandse resellers steen en been over Microsoft.
Als het alles mag zijn, zolang het maar Microsoft is dan heb je inderdaad weinig keus. Dominantie op de markt voor kantoorsoftware lijkt me reden genoeg om eens te kijken of deze markt nog wel functioneert. Want ik meen me te herinneren dat hier vanuit een andere hoek (OSS) al veel eerder over werd geklaagd. Maar resellers zagen geen problemen omdat ze makkelijk geld verdienden met het verkopen van de licenties.
“….ook al zijn kwalitatief betere alternatieven voorhanden…”
Er is blijkbaar toch keus alleen krijgt deze keus geen aandacht, onbekend maakt onbemind ben ik niet de dominee voor open source maar de software maakt vaak wel gebruik van open standaarden waardoor de interoperabiliteit en portabiliteit groter is. Maar zolang de keus nog gedaan wordt door de gebruiker dan mag het alles zijn zolang het maar Microsoft is.
Dat Koning Korting met het verdienmodel van: ‘Get in, move up & stay there’ de klanten nog altijd rotsvast in de hoek verft is geen nieuws. En achteraf klagen over problemen met de data portabiliteit doet vermoeden dat de reis naar de cloud is gemaakt zonder vooraf goed na te denken over een exit strategie.