Een toenemend aantal bedrijven stapt over aar de cloud overstappen. Toch blijkt uit recent onderzoek van Parallels dat it-professionals en bedrijfsleiders zich zorgen maken over security, de naleving van beveiligingsnormen, toegang tot legacy-applicaties én alle kosten die daarbij komen kijken.
Nu bedrijven de technische en zakelijke voordelen van de cloud omarmen, is het cruciaal dat zij ook de financiële gevolgen van een dergelijke overstap in overweging nemen.
Dat de kosten lastig te beheersen zijn, heeft verschillende redenen. Allereerst gebruiken cloudproviders verschillende prijsstructuren en factureringsmodellen met verschillende opties en combinaties. Hierdoor zien organisaties door de bomen het bos niet meer. Het kan veel tijd kosten om al deze combinaties door te spitten en de beste keuze te maken. Bovendien verandert het cloud-aanbod ook voortdurend. Elk jaar kondigen cloudleveranciers nieuwe diensten, functies, prijswijzigingen en nieuwe prijsmodellen aan. Organisaties hebben moeite om dit tempo bij te houden en te begrijpen hoe elke aankondiging van invloed is op hun financiën. Bovendien kunnen de kosten van migratie naar de cloud aanzienlijk zijn. Vaak hebben organisaties de kennis niet in huis, waardoor ze specialisten moeten inhuren.
Halve werk
Om kosten beheersbaar te maken, is een goede voorbereiding het halve werk. Daarom hieronder enkele adviezen om rekening mee te houden.
Voordat organisaties overstappen naar de cloud is het belangrijk een businesscase te maken. Overweeg zorgvuldig welke toepassingen, infrastructuren en werkplekken naar de cloud kunnen worden overgebracht en welke niet. Bij grote datasets, die aanzienlijke middelen vereisen en de cloudkosten kunnen doen stijgen, past misschien beter een on-premise-oplossing. Dit geldt ook voor legacy-applicaties die problemen opleveren bij de implementatie in de cloud. Voor applicaties met fluctuerende workloads of disaster recovery-doeleinden kan de cloud een beter haalbare oplossing zijn. In veel gevallen is het verstandig om een hybride-cloud-aanpak te gebruiken, die het mogelijk maakt om van het beste van beide werelden te profiteren.
Daarnaast moet in kaart worden gebracht wat wel en wat niet naar de publieke cloud kan. Wanneer een bedrijf overweegt naar de cloud te verhuizen moeten de dure zaken, zoals databases, in detail worden bekeken. Het is vaak voordeliger om databases on-premise te laten draaien. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te kijken of bepaalde data nog wel nodig is. Bij cloudproviders wordt er meestal betaald naargelang de hoeveelheid data. Bekijk daarom welke data moeten worden bewaard en welke workloads zijn terug te schroeven.
Zorg er daarnaast voor de bestaande processen goed blijven werken na de overstap. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een vdi-oplossing kunnen it-afdelingen eenvoudig desktops centraliseren in een datacenter. Dit maakt het gemakkelijker voor it-beheerders om de controle te hebben over alle desktops en applicaties die worden gebruikt, en om updates uit te voeren, security problemen aan te pakken en problemen op te lossen. Dit kan de it-afdeling tijd besparen en de algehele productiviteit van het bedrijf verbeteren. Vdi biedt ook flexibiliteit en mobiliteit doordat gebruikers hun desktopomgeving vanaf elke locatie en op elk apparaat kunnen openen, wat werknemers productiever maakt vanaf verschillende locaties en apparaten.
Niet eenvoudig
Kortom, het minimaliseren van kosten is niet altijd eenvoudig. Het vraagt voorbereiding, een duidelijk plan en de juiste techniek. Zorg er ook voor dat virtuele machines, databases en services worden uitgeschakeld wanneer ze niet nodig zijn. Zolang organisaties hier rekening mee houden, kunnen ze profiteren van de vele voordelen en mogelijkheden van de cloud. Deze omvatten snellere time-to-market, innovatiemogelijkheden en meer kansen.
artikel gelezen.
Lijkt me eerder een pleidooi om niet te omarmen.
Maar is parallels dan ook niet de een on-prem virtualization tool 😉
Komt erop neer dat als je naar cloud wilt, je wordt geadviseerd om over huidige en gewenste architectuur na te denken. Data, apps, latency, security, compliance. Altijd een goed idee. Als je daarna erachter komt dat je veel minder resources nodig hebt en je architectuur simpeler kan, bedenk dan nog eens waarom je naar cloud wilde. Waarom niet on prem toepassen ?
Cloudready, doen. Dan kun je de stap maken indien nodig. Maar in al die jaren bij grote bestaande IT bedrijven heb ik nog nooit een businesscase gezien (ja, ze zijn er vast wel eens) waaruit vooraf en/of achteraf bleek dat cloud goedkoper en beter is.
Ach Dino, ik zou over de eerste zin beginnen: “Een toenemend aantal bedrijven stapt over aar de cloud overstappen.” Stokslagen voor de redacteur van dienst want mij wordt warrigheid verweten, maar al zeg ik het zelf, mijn opinies waren pareltjes die de tand des tijd doorstaan. Zo stelde ik ooit dat de cloud mogelijkheden geeft maar geen wonderen biedt. Jouw workload op de computers van een ander is tenslotte gewoon een vorm van uitbesteding en dat jij nooit een businesscases gezien hebt waarin de cloud goedkoper en beter is zegt meer over jouw dan de cloud.
Op 10.000 meter hoogte kijkend naar ‘dure zaken zoals databases’ denk ik dat auteur de Systems of Record bedoeld, data ingeblikt in legacy kun je inderdaad beter niet verhuizen. Maar wat betreft een samenwerking voorbij de grenzen van een organisatie via System of Collaboration ben ik benieuwd wat goedkoper en beter is. De businesscase van horizontale samenwerking in een community cloud scoort namelijk opmerkelijk goed op de KPI’s van goedkoper, beter en veiliger.