Capgemini coördineert het EU-project 'Next Generation IoT', dat als doel heeft om Europeanen veilig van het internet of things (iot) te laten gebruikmaken. De Europese Commissie stelt acht miljoen euro beschikbaar voor het project. Negentien partijen nemen er aan deel: bedrijven en organisaties uit het wetenschappelijk en academisch onderzoek.
Het project loopt tot september 2023 en onderzoekt wat er nodig is om iot interoperabel te maken, terwijl de veiligheid en privacy van gegevens van verbonden objecten is gewaarborgd. Capgemini is ook verantwoordelijk voor de communicatie en promotie van de resultaten van het project bij belanghebbenden in de iot-gemeenschap.
De Europese Commissie heeft iot aangewezen als technologie die belangrijk is voor de digitale transformatie van de economie. Er is daarbij speciale aandacht voor veiligheid, privacy en interoperabiliteit. De projectgroep onder leiding van Capgemini kijk daarvoor naar technologieën als blockchain, autonome machine-to-machine (m2m)-communicatie, 5G, kunstmatige intelligentie (ai) en edge computing.
Partners
Om het iot van de volgende generatie op te bouwen, werkt Capgemini samen met partners uit de industrie, onderzoekscentra, gespecialiseerde kleine en middelgrote ondernemingen en Living Labs aan innovatieve onderzoeksconcepten. Onder de partners bevinden zich Atos, Ericsson, Bosch en enkele universiteiten. Er is geen Nederlandse of Belgische partij betrokken.
Het project heet Iot-ngin. Ngin verwijst daarbij zowel naar de term ‘next generation’ als naar ‘engine’. Het maakt deel uit van het Next Generation Internet (NGI)-initiatief van de Europese Commissie. Het beschikbare geld is afkomstig uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon2020 van de EU.
Voor de digitale veiligheid van slimme apparaten die met internet zijn verbonden, komen minimumeisen. Iot-apparaten die hier niet aan voldoen, zijn vanaf medio 2024 in de gehele EU-markt verboden.
Van een vrije markt naar een sterk gereguleerde markt met allerlei geboden en verboden zal Brussel toch eens de balans op moeten maken aangaande het resultaat. Een lobby van partners zonder enige Belgische of Nederlandse deelname lijkt meer om een handelsoorlog te gaan dan het verbeteren van de digitale veiligheid. Want wat betreft de kalkoen laten beslissen over het kerstdiner komen nu veel IoT apparaten uit China en deze in 2024 van de gehele Europese markt weren zal bepaalde spelers op deze markt dan ook niet slecht uitkomen.