Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 waren er twaalfduizend openstaande ict-vacatures in Nederland. Dit is zes procent minder dan een halfjaar eerder, toen de daling werd ingezet. Dat berekent detacheerder Hello Professionals op basis van eigen onderzoek.
De daling is opvallend omdat de ict-sector de afgelopen jaren juist een grote groei doormaakte, aldus de arbeidsbemiddelaar. Toch zou in sommige regio’s juist sprake zijn van een toename in de vraag. Het gaat om de noordelijke provincies en Limburg. Op landelijk niveau is echter een daling zichtbaar.
Het aantal actief-zoekende ict’ers steeg in het eerste kwartaal van 2023 van 1 naar 3 procent. Veel groter is de groep latent-zoekende ict-professionals. Hun percentage daalde echter naar 53 procent. Het aandeel niet-zoekende ict’ers daalde naar 44 procent.
Opleiding en anciënniteit
Op het gebied van opleiding en anciënniteit ziet de detacheerder ook een verschuiving in de vraag. Waar in het eerste kwartaal van 2021 de vraag naar mbo’ers in vacatures nog maar 19 procent was, bedroeg deze in de eerste drie maanden van 2023 26 procent. In de afgelopen twee jaar steeg de vraag naar junior ict-professionals van 36 naar 44 procent. De vraag naar het aantal medior ict-professionals daalde in dezelfde periode van 62 naar 54 procent en het aantal senior ict’ers bleef op twee procent.
Er werden in het eerste kwartaal van dit jaar bovendien minder freelance ict-opdrachten uitgezet, terwijl dit in de voorgaande kwartalen juist telkens meer waren. De detacheerder verwacht dat er ook in april, mei en juni minder freelance opdrachten zullen zijn. Dit zou overeenkomen met de daling in het aantal ict-vacatures en het consumentenvertrouwen in de economie volgens de conjunctuurindex van het CBS.
Hello Professionals werd in 2021 opgericht door Maarten Cobelens. Hij was in 2005 betrokken bij de oprichting van detacheerder Peak-IT en leidde deze onderneming totdat het bedrijf in 2018 volledig eigendom werd van de ManpowerGroup.
Er zijn meerdere manieren waarop de vraag naar ICTers omlaag gaat:
– Vacatures die voorheen als ICT-gerelateerd werden geboekt, zijn nu onder andere namen aangeboden
– De vacatures zijn er nog wel, maar worden op een andere manier ingevuld (bijv. outsourcen)
– De vacatures worden niet meer aangeboden, maar de aanbieders gaan op eigen houtje zoeken (wat ongeveer in dit artikel staat)
– Er zijn daadwerkelijk minder vacatures
Wat is eigenlijk de bedoeling van dit artikel? Welke boodschap wordt hier echt gebracht?