Het energieverbruik van bedrijven en huishoudens stijgt terwijl de maatschappij teeds meer op duurzaamheid inzet. Het gevaar bestaat dat het elektriciteitsnet het tempo van de toenemende vraag en de energietransitie niet kan bijbenen. Daarvoor waarschuwt Kees Jan van Vliet, partner finance & technology bij Boer & Croon.
Van Vliet ziet dat de druk op het stroomnetwerk stevig toeneemt. Dat heeft impact op huishoudens, maar ook op het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat. Als de leveringszekerheid niet is te garanderen, komen bedrijven stil te liggen en leidt dit tot sectoroverschrijdende supply chain-problemen. Als bedrijven geen aansluiting kunnen krijgen op het energienetwerk, bestaat de kans dat ze een verhuizing naar het buitenland moeten overwegen.
Dat roept de vraag op hoe bedrijven de energielevering kunnen monitoren, zodat ze op piekmomenten kunnen anticiperen. Van Vliet geeft aan dat allereerst relevante data moet worden gegenereerd, eventueel in samenwerking met gespecialiseerde partijen. Vervolgens moet dit worden gevisualiseerd en gekoppeld aan een scenario met te nemen acties, een soort noodplan. Dat kan de aanschaf van een generator zijn, de aanleg van zonnepanelen en accu´s. Of, meer ingrijpend, veranderingen in het productieproces zoals het uitvoeren van energie-intensieve processen in de nacht.
Industriewater
Datacenters hebben een slechte reputatie als het om duurzaamheid gaat die alle groene stroom wegkapen voor de neus van huishoudens. Niets is minder waar, zo betuigt Niek van der Pas, expert bij Legrand Datacenter Solutions. ‘De sector doet het juist heel goed en werkt hard aan verbeteringen.’
Ook als het gaat om drinkwater liggen datacenters onder vuur. Volgens een onderzoek (2020) van GreenIt, in opdracht van de provincie Noord-Holland, is er bij de bestuurders van datacenter nog onvoldoende kennis van en aandacht voor hun waterhuishouding. Ook lijkt in de datacenter-sector veel onduidelijkheid wat de wet- en regelgeving is rondom het waterverbruik voor datacenters.
Dat Noord-Holland hier onderzoek naar doet, is logisch, omdat in deze provincie relatief veel datacenters staan. Landelijk gebruiken datacenters 0,088 procent van het totale leidingwater in Nederland. In Noord-Holland ligt dit getal op 0,6 procent. Drinkwaterbedrijven willen dat datacenters geen drinkwater, maar industriewater voor hun koelsystemen gaan gebruiken. PWN en Evides Industriewater zijn in 2022 samen NH-Water gestart. Waterschappen willen dat datacenters afblijven van grondwater.
Ik herinner me van mijn jeugd het rolschaatsen op de snelweg als gevolg van de autoloze zondagen door een grote afhankelijkheid van Arabische staten met een andere agenda. Wat betreft het inruilen van afhankelijkheden herinner ik me ook nog de val van de muur waarmee een gaskraan vanuit het oosten open gezet werd. En wat betreft een verantwoordelijkheid voor het lek in Nordstream ben ik niet zo naïef om de leugens te geloven, investeringen in transportnetwerk gaan we echt niet versneld afschrijven omdat de Amerikanen een overschot aan schaliegas hebben. Brussel zal uiteindelijk naar de pijpen van Berlijn moeten dansen want Nederlandse economie is grotendeels afhankelijk van een honger naar grondstoffen door een Duitse industrie. Wir schaffen das hapert de energietransitie met een terugkeer naar de vervuilende bruinkool.
Transport versus biodiversiteit schijnen bepaalde stikstof verbindingen om de ‘smoking gun’ van de uitstoot te gaan. En de kap van oerwouden voor de veevoerindustrie gaat niet om de achtertuin waar het huidige kabinetsbeleid zich op richt. Graag valide argumenten gebruiken in de discussie want de veranderlijkheid van de natuur en de opwarming van de aarde gaat om de causaliteit, zie de eerdere reactie over de paradox van Jevons in een opwekking van stroom. Het energieplan gaat om de mix want het verstoken van biomassa gaat ook ten koste de biodiversiteit in de achtertuin van een ander waardoor ik vrees dat de import van Romeins afval minder impact heeft op het klimaat.
Dit leidt alleen maar tot een verregaande wellles-nietes-discussie over het milieu. Ik heb niet de indruk dat ik iemand van mijn zienswijzen kan overtuigen, en tot op heden heb ik ook nog geen steekhoudende argumenten gezien die mij op andere gedachten hebben gebracht. Ik trek mij dan ook verder terug uit deze discussie…
Wat relevante informatie:
https://unric.org/nl/focus-op-klimaatverandering/
https://www.wur.nl/nl/themas/klimaatverandering.htm
https://www.knmi.nl/producten-en-diensten/klimaatverandering
https://eos.org/research-spotlights/characterizing-interglacial-periods-over-the-past-800000-years
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/gevolgen-klimaatverandering
https://www.klimaatakkoord.nl/
https://www.clo.nl/onderwerpen/biodiversiteit
https://www.rvo.nl/onderwerpen/energiesysteem
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sector
https://www.netbeheernederland.nl/
https://www.dutchdatacenters.nl/thema-energie/
Er is uiteraard nog heel veel meer informatie op het internet beschikbaar.
In de jaren ‘80 sprak ik met Nederlandse boeren dat de aarde structureel zou opwarmen en het CO2 percentage zou stijgen door de grotere beschikbaarheid van met name olie en gas door winning op grotere diepte. Die boeren waren daar meestal blij mee, omdat het groeiseizoen langer zou worden en de planten sneller groeiden, dus meer winst. In het algemeen was men toen banger voor een nucleaire winter! Het inzicht bij de boeren over CO2 is intussen aangepast aan hun eigen ervaringen met klimaatveranderingen en niet alleen bij hen.