Klimaatverandering is een onderwerp waar niemand meer omheen kan, zo ook it-teams niet. De grootschalige digitale transformatie van de afgelopen jaren heeft geleid tot intensiever gebruik van het netwerk en een grotere nadruk op verduurzaming. Volgens voorspellingen van de Europese Commissie zal het energieverbruik in de it-sector in 2030 met bijna een derde zijn toegenomen. Verduurzaming van het netwerk wordt voor veel it-besluitvormers dus belangrijker.
Een onderzoek naar het vertrouwen in duurzame netwerktransformatie binnen het bedrijfsleven onder 650 it-beslissers en 1.200 kantoormedewerkers in EMEA, waarvan 250 Nederlandse respondenten, toonde aan dat kennis van zaken bij het management ontbreekt. Slechts dertig procent van de Nederlandse kantoormedewerkers vindt dat er binnen hun organisatie sprake is van een diepgaand begrip van de impact van duurzame it en hoe dit is te realiseren. Er is dus sprake van een kenniskloof als het gaat om het begrijpen van de werkelijke eisen, problemen en kansen op het gebied van duurzame it-netwerken.
Om deze kenniskloof te dichten, zullen IT-leiders zich moeten verdiepen in de verschillende aspecten die bijdragen aan een duurzaam netwerk. Een duurzaam netwerk gaat namelijk verder dan enkel een focus op stroombesparing of het gebruik van “groene verpakkingen”. Welke stappen kunnen ICT-managers nemen om hun netwerk duurzamer in te richten en hun impact op het milieu te verkleinen?
Brede kijk op duurzaamheid
Alle lagen in een organisatie moeten een breed begrip hebben van duurzaamheid. Het is dan ook belangrijk verder te kijken dan enkel de besparing die een netwerkinfrastructuur kan opbrengen. Er zijn vele factoren naast een lager energieverbruik die de totale milieu-impact van een netwerkinfrastructuur kunnen verminderen, zoals de supply chains en apparatuur, de levenscyclus van het product en het totale afval dat bij het netwerk komt kijken. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun netwerkleverancier samenwerkt met hun partners in de toeleveringsketen, om te zorgen voor verantwoorde, eerlijke en duurzame bedrijfspraktijken in de hele toeleveringsketen. Wanneer wordt gekeken naar ‘energy waste’, moet een organisatie kijken naar de verspilling die samengaat met het gebruik van energie, de tijd die het kost om inefficiënties op te lossen, hardware afval aan het einde van de levensduur en bijvoorbeeld ongebruikte bandbreedte.
Door verder te kijken dan de energiebesparingen die een netwerk kan opleveren en een netwerk te creëren dat bijvoorbeeld het woon-werkverkeer vermindert, automatisch energieverspilling minimaliseert, een groene toeleveringsketen heeft en minder onderhoud en aanwezigheid van technici vereist, zal de totale milieu-impact verlaagd worden. Een brede kijk op duurzaamheid is essentieel om een groener en efficiënter netwerk te bouwen.
Automatisering
De grootste bijdrage aan emissies en energie komt van het huidige gebruik van de netwerkrouter of -switch, ongeveer 75 tot 95 procent. Het verlagen van de uitstoot die voortkomt uit het gebruik door energie-optimalisatie met ai-gebaseerde automatisering kan daarom een ongelooflijke impact hebben. Netwerkautomatisering door middel van ai en machine learning is het proces van de automatisering van de planning, implementatie, activiteiten en optimalisatie van netwerkstructuren. Hierdoor kunnen handmatige taken en processen in elk stadium van de levenscyclus van het netwerk worden overgenomen door softwareapplicaties die ze herhaalbaar en betrouwbaar kunnen voltooien. Daarnaast kan deze software voorspellende analyses leveren, aanbevelingen doen aan teams van netwerkoperaties en zelfstandig handelen, waardoor netwerkproblemen automatisch verholpen kunnen worden. De mogelijkheid op menselijke fouten wordt verkleind en engineers hoeven minder repetitief werk te doen. Dit alles draagt bij aan een algeheel groenere infrastructuur, waarbij minder energie verbruikt wordt voor het herstellen van fouten.
Bovendien vermindert network automation werk gerelateerd verkeer, omdat netwerken sneller kunnen worden geïmplementeerd en slechts één bezoek ter plaatse nodig is, wat de reis gerelateerde uitstoot vermindert. Onderzoek heeft aangetoond dat it-teams die netwerkinfrastructuren beheren vaak meer dan veertig procent van hun tijd besteden aan het oplossen van problemen. Deze tijd is aanzienlijk terug te brengen wanneer netwerken worden geautomatiseerd. Netwerktechnici zullen dus minder tijd kwijt zijn aan pendelen naar locaties en het oplossen van problemen.
Naast een besparing door efficiëntie zijn met automatisering ook slimme directe stroombesparingen mogelijk. Een voorbeeld hiervan zijn toegangspunten die aan het einde van de werkdag automatisch uitschakelen. Dit zorgt ervoor dat energieverbruik geminimaliseerd wordt op momenten dat weinig tot geen mensen op het kantoor zijn. Wanneer iemand weer inlogt op een van deze access points, zullen deze automatisch weer inschakelen.
Nieuwe normaal
Thuiswerken is nog steeds het nieuwe normaal, en de verwachting is dat dit ook in de toekomst zo zal blijven. Werken vanuit je huiskamer heeft niet alleen voordelen voor werknemers zelf, maar zorgt voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot. Onderzoek van CE Delft laat zien dat al snel enkele miljarden kilometers aan woon-werkverkeer is te besparen wanneer werknemers anderhalve dag meer gaan thuiswerken dan voorheen. Dit levert een geschatte klimaatwinst van maar liefst 353.600 ton CO2 op. Een goede thuiswerkplek kan echter niet zonder goede internetverbinding.
Door het bedrijfsnetwerk door te trekken naar de thuisomgeving verzekerd een organisatie haar werknemers van een uitmuntende verbinding wanneer zij vanuit huis werken, wat effectief het woon-werkverkeer verminderd en dus bijdraagt aan de reductie van de totale CO2-uitstoot. Tevens bevordert een goed thuisnetwerk de productiviteit van de werknemers die vanuit hun woonkamer aan de slag gaan.
Proactief
Een proactieve managementhouding is een vereisten voor een duurzaam, goed werkend netwerk. Automatisering door middel van ai is hier een belangrijke speler in. Een proactief beheer zal leiden tot minder it-tickets, een verhoogde gebruikerstevredenheid en dus een vermindering van het aantal engineers en technici die op locatie problemen moeten verhelpen. Bij een grote retailer daalde het aantal bezoeken voor probleemoplossing bijvoorbeeld met 85 procent dankzij de inzet van ai-technologieën.
Het goede nieuws hierbij is dat uit het eerdergenoemde onderzoek ook blijkt dat het draagvlak binnen organisaties voor verduurzaming hoog is. 86 procent van alle it-besluitvormers en kantoormedewerkers willen graag meer positieve maatregelen van het management van hun organisatie zien op het gebied van duurzame it en netwerken in de komende twee tot vijf jaar.
Door verder te kijken dan de standaardparameters voor duurzaamheid, zoals stroomverbruik, afval of gebruikt materiaal, opent zich een overvloed aan mogelijkheden om het netwerk te verduurzamen. Hierdoor zullen organisaties niet alleen groener opereren, maar ook nog eens efficiënter en gebruikersvriendelijker worden.