Een pc op afstand lokaliseren, vergrendelen en wissen, ook als deze is uitgeschakeld of losgekoppeld van internet. Dat is het idee achter een nieuwe beveiligingsdienst van HP. Zo moeten de gegevens van apparaten bij diefstal of verlies beter beveiligd zijn.
HP Wolf Protect en Trace, zoals de dienst heet, is toegespitst op organisaties die grote hoeveelheden persoonsgegevens of data over intellectueel eigendom op systemen hebben staan. Het maakt gebruik van mobiele netwerktechnologie en is gebaseerd op door HP ontwikkelde netwerktechnologie voor vertrouwelijke verbindingen voor de beveiliging van endpoints.
Met dat platform is het dus mogelijk om een verbinding te leggen met een apparaat, ook als dat is losgekoppeld van internet of zelfs uitgeschakeld. Dat zogenoemde root of trust-platform wordt al ingezet bij cat-m-modules voor het versturen van data door iot-apparatuur. Deze apparaten kunnen ook zonder internetconnectie gegevens versturen.
Beveiligingslekken
HP ziet dat securityverantwoordelijken in toenemende mate te maken hebben met beveiligingslekken. Uit eigen onderzoek onder bijna 1.500 security-verantwoordelijken blijkt dat 82 procent hiermee kampt. Volgens het bedrijf zoeken ict-teams naar betere mogelijkheden om beveiligingsincidenten door toegenomen verlies of diefstal van apparaten aan te pakken. Voorheen waren die oplossingen afhankelijk van pc’s die aan stonden of verbonden waren met internet. Maar dat is met deze dienst dus niet nodig.
Volgens HP’s hoofd-security voor personal systems Ian Pratt is dit cruciaal in sectoren waar apparaten persoonlijk identificeerbare informatie of intellectueel eigendom kunnen bevatten. Met de nieuwe dienst moeten beheerteams nauwkeurig rapporteren waar en wanneer apparaten verloren zijn gegaan en hoe lang het duurde om ze te vergrendelen of te wissen, stelt hij.
HP ondersteunt de dienst in de ruim 150 landen waar het bedrijf actief is en onafhankelijk van waar de pc is gekocht. Het houdt wel een slag om de arm over het bereik van mobiele netwerken: ‘Er zijn enkele landen waar de oplossing om technische redenen mogelijk niet werkt.’
HP gives new meaning to “somebody elses computer”. Nu ook on prem.
En dan maar hopen dat HP zelf niet gehackt wordt.
Of wat dacht je van “Our license department detected 8 overdue payments on your account. Please contact our invoicing department within 10 days, or we will destroy the content on your concerning devices”.
Non-original inkt cartridge detected, your printer will self selfdestruct in T minus 60 seconds, 59, 58..
Dit klinkt als iets wat voor een hacker ook heel interessant is. Je denkt veilig te zijn door je pc van het internet afgehaald te hebben, wordt die van een afstand alsnog gewoon vergrendeld of gewist.
Baarlijke nonsens, als een PC gewist wordt via het mobiele netwerk heeft hij per definitie verbinding met het internet.
Blijkbaar “wake on GPRS” en Ja hoe voorkom je dat criminelen de PC overnemen.
Het is een mooie advertorial met in de laatste zin de waarschuwing dat de oplossing om technische redenen mogelijk niet werkt. En RTFM moet er dus wel aan een paar voorwaarden worden voldaan voor de zekerheid dat de gevoelige data niet in verkeerde handen valt. Ik zou daarom zeggen dat je het beter om kunt draaien, versleutel de data en zorg dat ontsleuteling alleen op basis van sterke MFA gedaan kan worden. En dan nog heb je geen 100% waterdichte garantie tegen de datalekken omdat deze door een achteloosheid van de gebruiker ook nog rond kan slingeren op allerlei niet gecontracteerde opslagmedia omdat de back-up een sluitpost is geworden.
Jammer, 2 dagen te laat gepost.