In bijzijn van minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens is CS4NL, voorheen het Breed Gedragen Programma Cybersecurity, officieel van start gegaan. Daarbij hebben alle tien topsectoren en een aantal sleutelorganisaties van het Nederlandse cybersecurity-veld het convenant ondertekend dat verregaande samenwerking op het gebied van ict-beveiliging in Nederland bekrachtigt.
Voor de door de rijksoverheid ondersteunde topsectoren, waar Nederland wereldwijd in uitblinkt, is vorig jaar een nieuw programma bedacht onder de naam CS4NL (spreek uit: sie es for en el). CS4NL gaat werken met een geschat budget van dertig miljoen euro over vijf jaar. CS4NL is een initiatief van Topsector ICT (Dutch Digital Delta) en Dcypher, het samenwerkingsplatform voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van cybersecurity in Nederland.
Het programma CS4NL pakt vraagstukken rond cyberveiligheid op die voortkomen uit grote maatschappelijke transities, zoals energietransitie, vernieuwingen in mobiliteit en het veilig verplaatsen van medische zorg naar huis. Doel is niet alleen de weerbaarheid van Nederlandse organisaties te versterken, maar ook de concurrentiepositie van betrokken bedrijven te verbeteren.
Dit moet tot stand komen via onderlinge kennisuitwisseling tussen topsectoren en sleutelorganisaties en via samenwerking tot innovaties op cybersecuritygebied te komen. De topsectoren stellen subsidies voor zeven thema’s beschikbaar waarop consortia een beroep kunnen doen. De thema’s zijn: security by design, veilig datagedreven werken, veilige connectiviteit, ot/it-security, cyberrisicomanagement, systeem- en ketenveiligheid en cyberawareness, kennis en vaardigheden.
Oproepen
Naast de topsectoren zijn de betrokken partijen Accss (vereniging van cybersecurity-academici), Prio (Praktijkgericht ICT-onderzoek bij hbo’s), de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), TNO, Cyberveilig Nederland en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.
Verder is CS4NL betrokken bij het formuleren van een zogeheten NWO Missiecall op cybersecurity. Het betref dan een oproep om voorstellen in te dienen voor onderzoek en innovatie. Zo’n zelfde oproep word naar verwachting begin april gedaan voor de topsector Logistiek, maar dan specifiek voor ketenbeveiliging.
Naast bovengenoemde partijen wordt de basis van CS4NL gevormd in samenwerking met ministeries, zoals Defensie, Justitie &Veiligheid en EZK, en vertegenwoordigd in de Kennis- en Innovatieagenda Veiligheid en zogeheten KIA Sleuteltechnologieën. Nieuwe partijen zijn welkom om deel te nemen.