Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat een kwart van alle baby’s langer dan twee uur per dag op een scherm zit te kijken. Hier kun je heel verbaasd over zijn, maar ik snap dat wel. Als je als ouder je kind achter een schermpje zet, kun je zelf ook even lekker rustig achter een schermpje zitten.
En zo kan het kind ook alvast wennen voor als ze ouder zijn en een baan hebben waarbij ze minimaal acht uur per dag naar een schermpje moeten staren. Dit werk gaat handiger als je al vierkante oogjes hebt.
Knettergek
Wij mochten vroeger niet lang tv kijken. Dat kon ook niet want er was alleen op woensdagmiddag vanaf vier uur iets voor kinderen op tv. Pas begin jaren negentig kon je de hele dag tv kijken. En ik zal heel eerlijk zijn: wij hebben onze kinderen ook voor de Teletubbies gezet. Deze tv-serie was zo gemaakt dat kinderen er rustig van werden. Zelf werden we er iets minder rustig van omdat de Tubbies alles twintig keer herhaalden. Knettergek werd je ervan. Ik denk ook dat dit de reden is dat je kinderen tegenwoordig twintig keer iets moet vragen voordat ze iets doen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in haar richtlijnen staan dat kinderen tot twee jaar helemaal geen schermtijd moeten hebben. Ze moeten staren naar een draaiend object boven de wieg waar een touwtje aan hangt en als je daar aan trekt speelt het constant hetzelfde melodietje af. Dit schijnt wel heel goed te zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind.
Digitaal antwoord
Probleem is natuurlijk dat als kinderen te lang achter een scherm zitten dit ten koste gaat van beweging. Vraag het maar eens aan hun ouders. Wel digitaal natuurlijk anders krijg je geen antwoord.
Man met helm zoekt vrouw met motor schijnen veel onderzoeken om de subsidie te gaan, de wetenschap als hoer van de commercie kunnen we veel onderzoeken dan ook met een kilo zout nemen. De clown van Computable raakt de kern van het verhaal met opmerking over een visueel object boven de wieg, twee uur per dag focus is meer dan de spanningsboog van gemiddelde puber. Want dat er in huize Spoelstra wat mis is gegaan in de conditionering van de kinderen komt door verkeerde beelden, de herhaling van hetzelfde in 6 talen is een gemiste kans.