Al jaren werken tal van organisaties hard aan digitale transformatie. Anderen vechten voor verduurzaming. Idealiter gaan digitale en duurzame transformatie hand in hand om elkaar te versterken. Deze tweeledige transformatie heet de twin transition. Nederland omarmt deze succesvolle combinatie inmiddels ook en we zien steeds meer cio’s het voortouw nemen. Maar voor toekomstbestendig succes met de twin transition, hebben we de jeugd nodig.
Verduurzaming wordt in de twin transition ondersteund door de voordelen van digitalisering: efficiëntieverbetering en kostenreductie. Zowel duurzaamheid als economische groei zijn daardoor haalbaar, ook op de lange termijn. Daarmee is de twin transition een versneller in de strijd tegen gewichtige maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering en grondstofschaarste.
Sla je het plat, dan draait deze twin transition om inzicht. Denk aan inzicht in CO2-uitstoot in de toeleveringsketen om de koolstofvoetafdruk van een organisatie te bepalen, of het meetbaar maken van de impact op verduurzaming van beleggingsbeslissingen. Maar denk ook aan inzichten die digitalisering zélf duurzamer maken, zoals advies voor ontwikkelaars om energie-efficiëntere code te schrijven, of om minder kopieën van datasets te maken om te besparen in opslag.
Terug naar de essentie
De twin transition vergt een nieuwe manier van denken en werken. Het is ten eerste belangrijk om terug te gaan naar de essentie en van daaruit naar oplossingen toe te redeneren. Een lagere koolstofvoetafdruk is daar niet concreet genoeg voor. De essentie van een twin transition-vraagstuk draait om een specifieke vervuiler binnen de maatschappij of een organisatie, gekoppeld aan een specifieke emissiereductie.
Ten tweede is de twin transition geen it-feestje, ondanks de sterke afhankelijkheid van digitalisering. De twin transition vergt samenwerking over afdelingen en specialismen heen. Niet alleen om vraagstukken integraal aan te kunnen pakken, maar ook om verduurzaming en digitalisering in de gehele organisatie in te bedden. Zo stuur je niet alleen top-down op de transitie, maar creëer je ook de ruimte voor bottom-up-innovatie voor gemotiveerde medewerkers.
Duurzamere maatschappij
Nieuwe werkwijzen aanleren is ontzettend lastig. Hoeveel beter zou het dan ook niet zijn als we jongeren al de vaardigheden en denkwijzen aanleren om optimaal gebruik te maken van digitale technologie en deze in te zetten voor een duurzamere maatschappij? Het biedt belangrijke voordelen om twin transition te introduceren aan leerlingen:
- Het bevordert duurzaam denken bij jongeren
De twin transition maakt jongeren bewust van het belang van duurzaamheid en de milieu-impact van ons gedrag. Dit kan hen vervolgens aanmoedigen om zich duurzamer te gedragen en actief hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
- Het bereidt jongeren voor op de toekomst
De twin transition zal in de komende jaren hele branches transformeren. Leerlingen moeten zich daarop voorbereiden door de vaardigheden en kennis te ontwikkelen die nodig zijn om in zo’n snel veranderende wereld succesvol te zijn.
- Het bevordert innovatief denken
De twin transition biedt veel ruimte voor innovatie en ondernemerschap. Leerlingen moeten we dan ook inspireren om creatieve oplossingen voor ecologische en sociale uitdagingen te ontwikkelen en een loopbaan in duurzaamheid en techniek na te jagen.
- Het biedt jongeren de kans om impact te maken
Door jongeren de middelen en kennis te geven om een positieve invloed op de wereld uit te oefenen, helpen we een betrokken en verantwoordelijke generatie een positief verschil te maken.
Lustrumeditie
Dit jaar organiseert PA Consulting voor het vijfde jaar op rij de Raspberry Pi-competitie. Het thema van deze lustrumeditie is de energietransitie. Een twin transition-topic pur sang. De komende maanden nemen vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren het in teams tegen elkaar op, om met een Raspberry Pi-computer een uitvinding te ontwikkelen die bijdraagt aan de energietransitie — de twin transition in het klein, als het ware.
De wedstrijd laat hen op laagdrempelige wijze kennismaken met techniek, en hoe hiermee een complex maatschappelijk probleem kan worden opgelost. Om te winnen, moeten de teams beide twin transition-lessen in de praktijk brengen: ze zullen datagedreven te werk moeten gaan, en verschillende disciplines en vaardigheden moeten combineren, zoals coderen, vormgeving en ondernemerschap.
Als we als maatschappij duurzamer willen worden, is het essentieel dat we jongere generaties op nieuwe manieren naar uitdagingen leren kijken. Als het aan PA Consulting ligt, begint dat bij jongeren die enthousiast zijn over techniek en 21ste-eeuwe vaardigheden. Want hoe eerder ze in aanraking komen met technologie, innovatie en hun potentieel voor maatschappelijke impact, hoe beter de maatschappij de twin transition kan omarmen.
(Auteur Ruud Brink is partner bij PA Consulting.)
In het kader van allemaal anders voldoet digitale transitie blijkbaar niet meer.
Duurzaam moet nu ook, transitie naar duurzaamheid.
Twin transition dus.
Straks weer iemand die vindt dat het nog niet genoeg is.
Net als bij devsecbusops. Holistisch enzo.
Jongeren zus, jongeren zo. Waar bemoeien ouderen zich mee die de puinhoop zelf hebben veroorzaakt ?
Een hoop omarmen, net zoals hun ouwelui eerder de slavernij, de vervuiling en de afhankelijkheid van Russich gas omarmd hadden.
Kortcyclisch agile of langcyclish dino ofwel wachten totdat iets weer in de mode is.
Ja het millieu is weer helemaal in en protesteren mag weer.
Om te helpen mag je het retro noemen.